Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glassanchi

Marketing

215. Lopovluk - recesija

Image Hosted by ImageShack.us



PRVI DIO: stručan i ozbiljan

Recesija su povremena usporavanja u privrednoj aktivnosti neke zemlje praćena istodobnim pogoršanjima opće ekonomske klime (pad realnog dohotka, porast nezaposlenosti, nizak stupanj iskorištenosti proizvodnih kapaciteta...).

Recesija je manje duboka i ozbiljna od depresije. Ponavlja se u razdobljima od po nekoliko godina, uobičajeno započinje u jednoj zemlji i treba joj određen broj mjeseci, odnosno godišnjih kvartala da se preseli u druge.
Potrošači na recesiju odgovaraju promjenom ponašanja u potrošnji, tj. troše pažljivije, a za konkurentnu marketinšku akciju poslovnih subjekata u vrijeme recesije neophodna je analiza navedenih obilježja.

- Pet razina pogoršanja:

STAGNACIJA: kratkoročne oscilacije ekonomske aktivnosti, kad gospodarstvo bilježi pozitivne stopa rasta koje su ipak niže nego u prethodnom razdoblju
RECESIJA:
znatan pad ekonomske aktivnosti vidljiv u različitim dijelovima gospodarstva koji traje više mjeseci
GLOBALNA RECESIJA: usporavanje stope rasta svjetskoga gospodarstva na manje od tri posto
DEPRESIJA: teška recesija koja traje dugo i uključuje pad bruto domaćeg proizvoda veći od 10 posto
KRIZA: slom gospodarstva u situaciji kada država više ne može financirati svoje obveze kao što su servisiranje duga, financiranje javnih potreba i sl.



DRUGI DIO: moje gledanje na sranje (tipfeler...stanje)

-Kako je lako, o baš je lako, ooooo prodati Hrvatsku, oooo (to ja pjevam).

Naime, zar nije jednostavan način izbjegavati plačanja firmi, pa čak i države prema van s isprikom : pa znate zemlja nam je u Recesiji, a istovremeno spuštati, rušiti cijene (recimo stanova, a to se već dešava u "ljepoj našoj" i kupovati iste po znatno nižim cijenama, uništiti tvornice, a iste kupiti za malo novaca, rušiti cijene zemljišta, a istovremeno graditi golf terene koje će se prodati bogatim stranim ulagačima???
Zar nije isti izraz (bar u Hrvatskoj) Recesija - lopovluk ????

Jeste li znali da EURO na današnji dan iznosi 7.43, jeste li znali da brokeri ne izlaze van s ponudama jer ako tri dana za redom izgube, dobivaju otkaz, jeste li načuli da se od idućeg mjeseca sprema novi paket bankarskih kamata, naravno zbog recesije, jeste li znali da su već i mali obrtnici počeli svojim djelatnicima ne isplačivati plaču, kažu "NEMAM recesija je", pa ti vidi da li želiš raditi bez plaće ili biti na burzi godinu dana, a onda dobiješ *urac u guzicu i to htio - ne htio.
Cijena metra kvadratnog stana u Zagrebu je sada oko 1350 eura, a bila je 1800, ako plaćate u gotovini još malo se spušta...a tko si sada može kupiti stan???
RECESIJA je i "seoba naroda"...svi se budu dotepli u Zagreb, sebi omogućili i vlastitu nekretninu na NAŠOJ zemlji za malo "para".
Banke ne daju kredite (pa naravno zbog recesije i nesigurnosti vašeg posla) tako da će stanove pokupovati isti oni koji su proglasili recesiju, njihovi prijatelji, i naravno kamenjarski tajkunčići i dotepenci koji će prodati svoj komad zemlje kamenjarske, nekoliko ovaca, krava, zamjenit će opanke za cipele i doći u Zagreb.


Danas vani puše vjetar...sa sjevera jer ja sam na jugu (Novi Zagreb) i zatvorila sam prozore jer sve smrdi, smrdi na palež, spaljenu nam zemlju, na gnoj stajski, na prdež...jer oni očito prde na svoju zemlju...ionako će svatko od njih dobro se još nakrasti, pa nestati od kud su došli...naravno prije će još unovčiti sve stečeno u Recesiji ali za duplo više eurića.

- "BOŽE ČUVAJ HRVATSKU..." (to ja opet pjevam la la la la i sirotinju lalala)


Na žalost, znate dragi moji: recesija je pa moram šparat na slovima. Dosta je za danas.

Voli Vas Ančica.




Post je objavljen 18.03.2009. u 10:56 sati.