Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Otvoren sportski centar "Ivica Jerak"

U Debeljaku u blizini Zadra danas su svečano otvoreni Sportski centar "Ivica Jerak" i obnovljena zgrada područne osnovne škole, koje je sa 130 tisuća američkih dolara financiralo Zapovjedništvo američke vojske u Europi u znak zahvalnosti i sjećanja na pokojnog dočasnika, narednika Ivicu Jeraka.
On je kao pripadnik antiterorističke postrojbe američkih snaga poginuo u Iraku u kolovozu 2005. godine.



Na svečanosti u njegovu rodnom mjestu Debeljaku, u sukošanskoj općini, bili su nazočni zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije američke vojske u Europi general bojnik Frank Kisner sa suradnicima, američki veleposlanik u RH Robert Bradtke, ministar Božidar Kalmeta, zadarski župan Stipe Zrilić, čelnici sukošanske općine i mnogi gosti. Na svečanosti je bila i supruga pokojnoga Ivice Jeraka te članovi njegove obitelji iz Debeljaka.

Na početku svečanosti načelnik sukošanske općine Ante Martinac zahvalio je Zapovjedništvu američke vojske u Europi na donaciji. Istaknuo je da se Ivica Jerak, državljanin RH i SAD-a, koji je u 43. godini poginuo za mir u Iraku, ne bi smio nikad zaboraviti. Američkoj vojsci je zatim zahvalio i zadarski župan Stipe Zrilić.

Zapovjednik Zapovjedništva za specijalne operacije američke vojske u Europi general bojnik Frank Kisner prigodno je rekao da se svi sjećamo junaka Ivice Jeraka, koji je živio za slobodu i umro kao junak boreći se protiv tiranije. Njegov duh neće živjeti samo u srcima članova obitelji, nego i kroz sportsko igralište u budućim naraštajima mještana Debeljaka. Jerakova hrabrost i čestitost inspiracija su za sve nas, posebice za hrvatske i američke vojnike, koji zajednički služe u Afganistanu, rekao je general Kisner.

Narednik Jerak bio je sposoban, odan i skroman dočasnik, a kao član američke vojske, prije Iraka, bio je i u mirovnim operacijama u BiH. Bio je jedan od najboljih protuterorističkih pripadnika naše vojske, rekao je general Kisner. Američki veleposlanik Bradtke je istaknuo da je Jerak bio jedan od mnogih Hrvata koji su došli u SAD i gradili svoju drugu domovinu.

Na kraju je ministar Božidar Kalmeta također zahvalio američkoj vojsci na pomoći, ističući da se danas trebamo sjećati svih onih koji su svoj živote dali za mir bilo gdje u svijetu. "Hrvatska danas ima dva cilja, ulazak u NATO i EU", rekao je ministar Kalmeta. Očekujemo da će Hrvatska u travnju biti članica NATO-saveza, a to ne bismo bili bez snažne potpore SAD-a, rekao je, dodajući da zato i danas tu zahvaljuje SAD-u na potpori.



Post je objavljen 16.03.2009. u 15:34 sati.