Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dizanje zastave 7. travnja

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu počeli su radovi na postavljanju dviju novih zastava, što je očit dokaz da u Savezu računaju da će Hrvatska postati članicom do summita koji će se održati početkom travnja u Strasbourgu i Kehlu.



Stupanje u članstvo formalno se obilježava svečanim podizanjem zastave nove članice ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu. U NATO-ovu kompleksu u Bruxellesu na mjestu gdje su postavljene zastave 26 zemalja članica ovaj tjedan su iskopane dvije nove rupe u koje bi se trebala postaviti dva nova jarbola za zastave. Također se dovršavaju i radovi na uredima u kojima će biti smještena hrvatska misija pri NATO-u. Riječ je o novom krilu zgrade, u kojem su smještene sve misije zemalja članica. Useljenje u nove prostorije očekuje se do lipnja. Sadašnji uredi hrvatske misije pri NATO-u smješteni su u zgradi na drugom kraju kompleksa, gdje su uredi zemalja nečlanica.
Svečanost podizanja zastava predviđena je za 7. travnja, nakon summita u Strasbourgu i Kehlu koji će se održati 3. i 4. travnja. Očekuje se da će i na samom summitu novo proširenje biti obilježeno prigodnom svečanošću.

Sve države članice moraju prije ratificirati pristupni protokol, koji predstavlja amandman na Washingtonski ugovor, i položiti ga u State Departmentu. Nakon toga, pozvana zemlja treba u svom parlamentu ratificirati dopunjeni Washingtonski ugovor i položiti ga u State Departmentu i od toga trenutka službeno postaje punopravnom članicom.


Post je objavljen 14.03.2009. u 11:04 sati.