Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/bolimozak

Marketing

Vjerom inspirirana umjetnost - Egzorcizam Ervina F.

Prema svim pokazateljima, crno nam se piše. Hype oko recesije ne jenjava - najavljuju se otkazi, bankroti, zaduženja, beskućništva, rijeke crvene od krvi i globalni pomor prvorođenčadi. Kriminal raste, a moralni pad je posvuda zamjetan. I što sad? Kako preživjeti? Zaglibiti u alkohol, droge, promiskuitet i obožavanje lažnih bogova? Ne, to nije odgovor (makar dobro dođe :)). Rješenje je nama pred nosom: ljubav i umjetnost! Amor omnia vincit (ne mislim time na Carvaggiovog pišonju)! Božja ljubav i njome inspirirana umjetnost je rješenje! Ne oslanjaj se na materijano, dragi čitatelju, već na duhovnost! Oslanjaj se na glazbu fra Šimuna Šite Ćorića, Đuke Čaića, Miše Kovača, na filmove Jakova Sedlara i Antuna Vrdoljaka (samo novije, molim. Bez partizanluka; on navodi mlade duše na krive putove)! Svevišnjim inspirirana umjetnost sprat će depresiju i očaj, a vjera i ljubav će pobijediti svako zlo (pa čak i riješiti gospodarsku krizu)...

Da, natrkeljao sam masu gluposti. :-D

Ipak, zahvaljujući mojoj predanosti spašavanju mladih i/ili izgubljenih osoba, odlučih javno pomoći kroz prizmu umjetnosti i vjere (iako se samo čini da imam puno obaveza i popriličnu količinu lijenosti koji me spriječavaju u pisanju i objavi novog teksta). Odlučih postaviti cca 3 godine stari film o tragičnoj sudbini Ervina F. Prvenstveno zamišljen kao moj pet-project baziran na video klipovima s jedne sumanute pijanke (snimljene fotoaparatom, ne kamerom), bez prethodno definiranog scenarija (uobličeno obrnutom logikom - prvo snimanje, a zatim scenarij iz snimki), ovaj poluproizvod je, poradi lobiranja nekih meni tad bliskih osoba, završio na Reviji amaterskog filma 2006. I ocijenjen kao crčme de la crčme u toj godini (zahvaljujući glasanju meni bliskih osoba). Postoje i (nepotvrđene) vijesti da je spasio par pjevajućih kitova, ozdravio malaričnog heksadeciplegičnog gubavca (s manjkom samopouzdanja), potaknuo bolji rast nasada lavande te godine izloženih filmu i odvratio barem 10 ljudi od samoubojstva. No, ponavljam, to je nepotvrđeno; izbor publike jest. :)

Stoga, na uvid pružam to remek-djelo vjerom inspirirane umjetnosti (nije Thompson, majke mi!):P.S. Pogledah neki dan Oscarom nagrađeni dokumentarac Marjoe iz davne 1972. Kupio sam ga, naravno. Za vas, škrte ljude (koji imate flat ADSL ili nešto slično), s gnušanjem mogu spomenuti da ga se može naći na, recimo, ovim odvratnim torrentima. Opet, riječ je o vjerom inspiriranoj umjetnosti. Prvenstveno glumačkoj. :)

Post je objavljen 12.03.2009. u 20:01 sati.