Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/braneairbrush

Marketing

O airbrush špricama

Pošto već neko vrijeme crtam u nekim drugim tehnikama, dugo, dugo vremena sam razmišljao o kupovini airbrusha. Postavljala su se standardna pitanja dali kupiti nešto, što i nije baš jeftino a niti neznam kako se sa time radi i hoću li biti u tome uspješan... Ma nema brige tko god je dobar crtač sa nešto manje ili više truda može crtati airbrushom. Postoje i crtači koji se uglavnom baziraju na šablone, ali opet imaju oko za detalje i dobro su razradili tehnike sjenčanja tako da im slike isto super ispadnu. Šablona se na netu može naći koliko vam treba... isprintate ih u veličini koja vam treba, izrežete ih skalperom (najbolje na slikama od rengena) i to je to!! U svakom slučaju ako imate dovoljno volje i strpljenja nemorate se bojati neuspjeha!
Da se ne udaljim od teme, Kupio sam Iwata airbrush koji i nije baš jeftin. Nisam pogriješio zbog toga što sam kasnije skužio da ma koliko dobro crtali sa lošim alatom nećete uspjeti postići ono što želite. Ovi lošiji AB nemaju teflonske dihtunge u sebi, već gumene koji nisu otporni na jake razređivače, tako da ih oni nakon nekog vremena pojedu. Ovaj moj AB Iwata HP +C ima diznu promjera 0,3 (manja postoji od 0,2 dok je klasična lakirerska dizna 1,3) dakle mogu povući crtu debljine kao sa običnim flomasterom. Nadalje postoje AB sa posudicom iznad koja je fiksna i posudicom ispod koja se može mijenjati. Ima rasprava i rasprava koji su bolji i koji više pašu za crtanje. Mislim da je stvar u tome kako se naviknete. Ja imam ovog prvog i pokazalo se je da bi mi ovaj sa promjenjivim posudicama bio možda praktičniji pošto kada mijenjam boju moram i oprati AB (na to potrošim 0,5 dl razrjeđivača), ali sa tim možda nebi mogao crtati neke finije linije kada moram jako približiti AB podlozi, kažem možda! Pogriješio sam u tome što sam mogao potražiti ga na eBay-u i proći za trećinu jeftinije. Zato ako tražite AB potražite ga tamo. Poznatije marke su: Iwata, Olimpos, Badger. Ima puno Kineskih kopija od kojih su neke bolje a neke lošije. Samo treba znati koje su koje!
Još trebate paziti kod nabavke da vam AB ima dubleaktion. Laički objašnjeno kada okidač AB pritisnete dolje on propušta zrak a kada pomaknete unazad on propušta materijal. Pomicanjem polugice unazad dobivate sve deblju crtu bez da prekinete špricanje.
Eto to je moje iskustvo i znanje o airbrush špricama možda nije i najsavršenije ali nadam se da će nekome pomoći!

Post je objavljen 12.03.2009. u 19:09 sati.