Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Mađarska ministrica vanjskih poslova sutra u Zagrebu

Mađarska ministrica vanjskih poslova Kinga Goencz boravit će sutra u službenom posjetu Hrvatskoj tijekom kojeg će se sastati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Ministar Jandroković i ministrica Goencz održat će u govore na svečanoj konferenciji u povodu 60. godišnjice osnutka NATO saveza koja će se održati sutra poslijepodne na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na kojoj sudjeluje i cjelokupno vodstvo Organizacije za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA).

Mađarska pruža snažnu potporu Hrvatskoj u pristupanju euroatlantskim integracijama, a mađarski je parlament prvi od 26 zemalja članica NATO-a ratificirao Protokol o pristupu RH NATO-u.

Prošle su godine bili intenzivni kontakti između dviju zemalja na najvišoj razini, pa je tako ministar Jandroković boravio u posjetu Mađarskoj u veljači prošle godine, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u ožujku, a premijer Ivo Sanader posjetio je Mađarsku u travnju prošle godine. Predsjednik Mesić u Mađarskoj bio je u svibnju prošle godine.

Ministrica Goencz, koja će predvoditi listu socijalista na europskim izborima u lipnju, podnijet će 1. svibnja ostavku kako bi vodila predizbornu kampanju, a premijer Ferenc Gyurcsany je najavio da će novog ministra vanjskih poslova imenovati 20. travnja.

Kinga Goencz (61) na čelu je mađarske diplomacije od 2006. Prije toga, kći prvoga mađarskog predsjednika poslije komunizma Arpada Goencza, dvije je godine bila ministrica za socijalna pitanja i obitelj.

Post je objavljen 12.03.2009. u 14:26 sati.