Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

EU ne želi povećati prisutnost u Afganistanu

Europska unija ne želi povećati svoju vojnu pomoć Afganistanu, ali može pridonijeti civilnom napredovanju zemlje, rekao je u utorak visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana. "Zemlje EU u načelu ne namjeravaju povećati svoje sastave koje će rasporediti u Afganistanu", rekao je Solana na španjolskom državnom radiju.



"Stanje u Afganistanu neće se riješiti isključivo vojnim putem", precizirao je i dodao da treba puno toga poduzeti, posebice na političkim pitanjima, poput odnosa između Afganistana i Pakistana, te na obnovi, diplomatskim i parlamentarnim institucijama.

Američki potpredsjednik Joe Biden u utorak je počeo svoj prvi posjet sjedištu NATO-a i Europske unije u Bruxellesu razgovorima o strategiji zapada u Afganistanu, što je prioritet Washingtona. Biden će se u utorak ujutro sastati u Bruxellesu s Vijećem Sjevernoatlantskog saveza sastavljenim od stalnih predstavnika zemalja članica. On bi također trebao razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom, Javierom Solanom i belgijskim premijerom Hermanom Van Rompuyom.

Post je objavljen 10.03.2009. u 12:48 sati.