Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Otvaranje prema Istoku, preko Turske

U samo tjedan dana nizali su se naslovi koje je bilo teško zamisliti u proteklih osam godina: „Obama istražuje mogućnost pomirenja s umjerenim Talibanima“, „Turska razmatra posredovanje između Amerike i Irana“, „Washington poslao izaslanike u Siriju“…

Turska - čiji su odnosi sa Sjedinjenim Državama zahladili nakon 2003.godine zbog njenog uskraćivanja tranzita američkim postrojbama na putu za Irak – sada dobiva jednu od ključnih uloga u američkim odnosima s islamskim svijetom.

I u vrijeme najteže izolacije Teherana, tijekom osmogodišnjeg Iransko-iračkog rata, Ankara je imala širom otvorena vrata za ekonomske i političke (ali ne i vjerske) čelnike Islamske Republike. Ta kontinuirana tursko-iranska veza sada bi mogla poslužiti kao posrednički kanal za uspostavljanje dijaloga između Washingtona i Teherana.

Kao što je posrednik preko kojeg Izrael i Sirija već godinama razmjenjuju inicijative (ma koliko one za sada ostajale neučinkovite), tako bi Ankara sada mogla pomoći i u nastojanjima Bijele kuće da normalizira odnose s Damaskom.

Iako je Turska sekularna država, a Iran jedina teokracija na svijetu i mada Ankara održava odnose s Hamasom, dok Washington taj pokret smatra terorističkom organizacijom – Turska se pojavljuje kao najpogodnija spona između sukobljenih strana koje su srušili mostove oko sebe.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama boravit će u službenom posjetu Turskoj od 6. do 8.travnja. Bit će to prvi posjet predsjednika Obame jednoj muslimanskoj zemlji.


Post je objavljen 29.10.2008. u 17:44 sati.