Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/kabulskeprice

Marketing

Afganistanci opet uspijevaju!

Photobucket

Iako sam imala namjeru pisati o gozbi kod Farida i Ehsana, vec zapoceti tekst sam spremila sastrane da bih s vama podijelile nove zgode i nezgode Farida, Ehsana, Amina i naseg cimera Jana.

Cimera Jana ostavili smo u Afganistanu, u nasoj kuci-kolacu sa zivopisnim plafonima. Dogovor je bio da ce one stvari koje Farid, Amin i Ehsan ne zele, Jan prodati na vrtnoj rasprodaji. Tako i bi.

Jan je nasim uposlenicima rekao da prodju kroz kucu i odaberu stvari koje zele, s obzirom da se i on uskoro seli. Sva trojica su odlucno odbila uzeti bilo sta iako sa sigurnoscu znam da je Ehsanova majka silno zeljela moj sporet.

Pripreme za vrtnu rasprodaju su pocele. Obavijest je odaslana mailom, golubom pismonosom, usmenom predajom te papirima koji su na dva lokalna jezika obavijestavala susjede o dogadjaju koji se sprema.

Dan prije rasprodaje Jan je jos jednom obisao kucu i ustanovio da plinske cijevi od dvije plinske grijalice nedostaju. Trece plinske grijalice nije nigdje bilo. Nakon nekog vremena, grijalicu je pronasao kod Amina, skupa sa nestalim cijevima. Jan je Aminu rado poklonio skrivenu grijalicu, ali zasto je Amin pokusao unistiti grijalice koje nije zelio ostalo je obavijeno velom tajne.

Nijeproslo ni tri dana od maila u kojem me Jan obavijestava o gornjem dogadjaju, a danas dobih vec novi mail iz Afganistana

Prevodim ga za vas od rijeci do rijeci
-------

RE: kucna rasprodaja

Evo nove price, ovaj put o TV-u:

Prodao sam vas TV Faridu. TV je radio, a ugradjeni DVD player je imao problema, je li tako? U svakom slucaju, Farid je TV kupio. Kad ga je odnio kuci, javio mi je da ni TV ne radi. Izgleda da je Ehsan zelio kupiti TV, ali kada je saznao da ce ga uzeti Farid, otvorio je TV i iz njega izvukao neke kablove, i tako je TV pokvario. Onda je ponudio Farid da od njega otkupi kablove za 2000 afgana (40 $). Farid mu je ponudio 500 afgana. Ehsan je ponudu odbio, tako da je TV trenutno na servisu.

Ne zelim biti dio ovog vrtica i zbog toga nisam razgovarao sa Ehsanom, ali ne mogu se oteti osjecaju da se sve odigralo upravo ovako kako mi je ispricano...

Nevjerovatno, zar ne!

- nastavak slijedi....

------

Mail me je na trenutak zabrinuo. Bilo mi je krivo sto nase stvari zadaju Janu toliko problema, a onda sam si zorno docarala situaciju i jos uvijek se smijem.

I bas kad sam pomislila da sam napokon shvatila afganistance, spoznah da zapravo znam jako, jako malo


Post je objavljen 09.03.2009. u 16:29 sati.