Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Prosvjed SUSH-a 11.3.2009. pred Ministarstvom pravosuđa

Poštovani,

Obavještavamo Vas da Savez udruga stanara Hrvatske organizira prosvjed, koji će se održati 11.03.2009. u 12,30 sati ispred Ministarstva pravosuđa, Dežmanova 6 (Prolaz Tuškanac). To ministarstvo je temeljem međunarodnog ugovora o pitanjima sukcesije-Aneks G, nadležno za poduzimanje nužnih mjera, kako bi i ovi stanari riješili svoj stambeni problem na jednak način kao i svi ostali nositelji stanarskog prava. Ističemo da je Hrvatski sabor 3.3.2004.g. ratificirao gore spomenuti Ugovor i ne postoji nikakvo razumno opravdanje za njegovo neprovođenje.

Nakon toga krenuti će se Ilicom, Trgom bana Jelačića, Radićevom do Kamenitih vrata - krajnje dozvoljenog mjesta prije Markova trga, gdje se nalaze i glavni krivci za naše nevolje.
Sudjelovati će predstavnici iz Splita, Dubrovnika, Zadra, Šibenika, Varaždina i Zagreba, a podržavaju nas nevladine udruge Altruist iz Splita, HHO i druge.

Protest je organiziran da se konačno nakon 12 godina ukine postojeća zakonska diskriminacija nositelja JEDNAKOG stanarskog prava, a koji jedini nisu dobili pravo otkupa svojih stanova. Pravo otkupa dobili su stanari društvenih, nacionaliziranih, domarskih, pa i korisnici privatnih stanova, koji nisu imali stanarsko pravo (čl. 48 ZNS i uz odobrenje Ustavnog suda RH), a pravo otkupa dobile su čak i osobe koje su nasilno ušle u tuđe stanove.

Upozoravamo Vas da se svakodnevno sve više i više krše naša Ustavom zagarantirana osnovna ljudska prava, pravo na jednakost pred zakonom, pravo na dom i zaštitu obitelji. Zabrane po Zakonu o najmu su u stilu rasističkih – ne smijemo se ženiti, imati vlastitu ili posvojenu djecu, raditi u stanu, bilo što nasljediti, birati prebivalište itd.

Tražimo da konačno proradi pravna država i da Vlada i Sabor riješe ovu tešku nepravdu u skladu sa Ustavom, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i Aneksom G međunarodnog ugovora o pitanjima sukcesije.

Molimo Vas da pomognete, jer javnost ima pravo biti potpuno i istinito informirana o ovom iznimno važnom egzistencijalnom problemu stanara.


Predsjednica Saveza udruga stanara Hrvatske

Prof. Volga Vukelja-Dawe
Jurjevska 12, 10000 Zagreb


Post je objavljen 09.03.2009. u 09:39 sati.