Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Za General Motors bankrot i nije najgora opcija

Dugo se smatralo da je 'interes General Motorsa, interes Amerike'.

Međutim, ovaj simbol američkog poduzetništva danas održava na životu jedino državna intervencija. Što bi za Ameriku, kolijevku automobilske industrije, značio bankrot firme poput General Motorsa?

Bankrot ne znači i kraj poslovanja, što su pokazali primjeri avio-prijevoznika Continentala, Delte i United Airlinesa čiji zrakoplovi i danas lete. Postupak bankrota više je nalik poslovnom restrukturiranju tvrtke. Uprava General Motorsa imala bi otvorene ruke da sklopi povoljniji sporazum s radničkim sindikatima. Naime, GM je opterećen s 98 milijardi dolara u mirovinskim izdvajanjima te 43 milijarde dolara u zdravstvenom osiguranju za radnike i svoje umirovljenike. General Motors bi, uz to, od države dobio novu liniju kredita.

Uprava General Motorsa ne voli opciju bankrota jer bi tada sadašnja uprava bila otpuštena. Posao bi izgubio i dio od 240 tisuća radnika General Motorsa, a onima koji bi ostali dodatno bi se smanjile mirovinske i zdravstvene beneficije. Zatvorio bi se i dobar dio od 6,300 auto-kuća General Motorsa u Sjedinjenim Državama.

Mnogi se pribojavaju da Amerikanci ne žele kupovati automobile od kompanije koja je u bankrotu. Međutim ne kupuju ih ni sada, iako General Motors, navodno, posluje punom parom!

Bankrotom reformirani GM bio bi u svakom slučaju drugačija, manja tvrtka, a njegov poslovni interes vrlo vjerojatno ne bi više bio smatran i 'interesom nacije'.


Post je objavljen 06.03.2009. u 19:07 sati.