Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO odlučio obnoviti formalne odnose s Rusijom

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a dogovorili su se jučer u Bruxellesu da će obnoviti formalne odnose s Rusijom na ministarskoj razini, nakon što su oni bili prekinuti zbog ruske invazije na Gruziju prošloga ljeta, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer (slika).

"Ministri su se dogovorili da se nastave razgovori s Rusijom na ministarskoj razini, a sastanak Vijeća NATO-Rusija trebao bi se održati ubrzo nakon summita Saveza početkom travnja", izvijestio je Scheffer nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova 26 zemalja članica i dviju pozvanih zemalja Hrvatske i Albanije.

Vijeće NATO-Rusija je tijelo za suradnju dviju strana o sigurnosnim pitanjima.

Scheffer je istaknuo da odlučeno da se obnovi dijalog s Rusijom unatoč tome što postoje duboka neslaganja oko nekih pitanja. "Zemlje članice NATO-a ne priznaju i nikad neće priznati rusko priznanje gruzijskih pokrajina Abhazije i Južne Osetije", rekao je Scheffer dodajući i da je neprihvaćanje promatrača OESS-a za NATO također neprihvatljivo.

O tim problemima i pitanjima u kojima se razilazimo razgovarat će se na ministarskom sastanku Vijeća NATO-Rusija, rekao je Scheffer.

"Rusija je globalni igrač i ne razgovorati s njom ne predstavlja naš izbor", rekao je Scheffer.

Dogovoru o normalizaciji odnosa s Rusijom protivila se Litva, ali na sastanku nije previše inzistirala na tome.

Litavski ministar vanjskih poslova Vygaudas Usackas izjavio je prije sastanka da je sada prerano za otvaranje formalnog dijaloga i da vrijeme prije summita treba iskoristiti za ohrabrenje Rusiji da bude kooperativnija po svim pitanjima koja su na dnevnom redu NATO-a.

Post je objavljen 06.03.2009. u 11:40 sati.