Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Scheffer demantirao da NATO ima planove za smanjenje snaga na Kosovu

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer demantirao je danas da Savez u ovom trenutku ima planove za smanjenje snaga KFOR-a na Kosovu.

"Da budem jasan: oni koji spekuliraju o mogućem smanjenju KFOR-a - uključujući i one u odorama - ne govore u ime NATO-a. Ne postoji plan niti odluka za bilo kakvo smanjenje KFOR-a", istaknuo je u priopćenju Jaap de Hoop Scheffer.

Ovih je dana u europskim medijima prenesena izjava anonimnog dužnosnika NATO-a da će KFOR na Kosovu od lipnja imati tek "simboličan broj" vojnika te da će tada prepustiti mjesto snagama EULEX-a iz Europske unije i mjesnim sigurnosnim snagama.

NATO-ove snage na Kosovu, KFOR, raspoređene su u lipnju 1999. nakon NATO-ova zračnog bombardiranja Srbije i srbijanskih postrojba, pošto je Beograd optužen za masovne zločine nad kosovskim Albancima. KFOR trenutačno ima 16.000 vojnika.

"Bilo kakve promjene KFOR-a bit će provedene na temelju političke odluke svih saveznika. Takva odluka bit će donesena samo bude li Savez siguran da moguće smanjenje snaga KFOR-a neće ugroziti sigurnost na Kosovu. A to vrijeme još nije došlo", zaključio je Scheffer.

Po diplomatskim izvorima nekoliko zemalja članica NATO-a postavlja pitanje opravdanosti tolikog broja vojnika na Kosova. U NATO-u navode da postoji mogućnost da u lipnju započne rasprava o promjeni ustroja KFOR-a.

Post je objavljen 04.03.2009. u 18:23 sati.