Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/listazarijeku

Marketing

Predstavljen ekonomski program: Osam strateških projekata za pokretanje Rijeke

Na danas održanoj novinskoj konferenciji javnosti je predstavljen ekonomski program Liste za Rijeku po nazivom ‘Autonomija, slobodna luka, ekonomski razvoj’. U Listi za Rijeku svoje planove namjeravaju postići financijskim managementom proračuna grada Rijeke tako da će on postati instrument stimuliranja inicijative razvoja i oživljavanja riječke privrede, te poticanja proizvodnih djelatnosti i djelatnika.

Kako je istaknuo jedan od autora programa i član predsjedništva Ferruccio Burburan, Rijeka posjeduje neke izvanredne resurse poput geografskog položaja i poduzetničke tradicije koje su danas slabo ili nimalo iskorištene.
- Iako Rijeka ima potencijal prirodne funkcije regionalnog, pomorsko-industrijskog, uslužnog, kulturno-umjetničkog i sportskog centra, kao veći grad u ovom dijelu Europe koji je najbliži istočnoj granici Europske Unije, ona je danas barem sto se tice ekonomsko-privrednog razvoja ostala zaboravljena ne samo od centralne hrvatske vlasti nego na određeni način i od svoje vlastite lokalne vlasti.

Gradonačelnički kandidat Predrag Blečić je nabrojao 8 strateških projekata koji proizlaze iz ekonomskog programa, a koje je moguće odraditi u četverogodišnjem mandatu. Radi se o stvaranju i industrijsko-poslovnih zona kojima bi se upravljalo zajednički s općinama prstena, slobodnoj luci preko koje bi se privlačili novi investitori, stvaranje snažne regionalne banke koja bi ulagala u razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, formiranje agencije za privlačenje stranih ulaganja, poticajne mjere za poduzetnike i obrtnike kroz smanjenje komunalne naknade i niže cijene komunalnih usluga, studiju o donošenju vizualnog identiteta grada Rijeke za razvoj gradskog turizma, otvaranje većih investicija na Grobniku i Platku te projekt gradske željeznice kojom bi se rasteretio promet u centru grada.

- Već u prvoj godini mandata, namjeravam oko 30-35 milijuna eura gradskog proračuna preusmjeriti u poduzetništvo. Rezerve u proračunu za ta sredstva vidim ponajprije u sadašnjem skupom i neracionalnom ustroju gradske uprave koja preko 25% proračunskih sredstava troši za pokrivanje vlastitih plaća.

Član predsjedništva Danko Švorinić osvrnuo se na razlike između između Liste za Rijeku i postojećih opcija za koje tvrdi da pripadaju potpuno drukčijem mentalnom sklopu.
- Mi nemamo nacionalnih ambicija, naši članovi ne traže i ne vide rješenja u Zagrebu. Postojeća struktura vlasti koje je uglavnom nastavak modela vlasti iz prijašnje države - zna samo jedan model vladanja, a to je traženje ‘milostinje’ od centra. U očajanju se koriste medijskim demagogijama poput ‘razglednica’ koje šalju vlasti. Za uspješno vođenje Rijeke i njenog zaleđa potrebni su ljudi koji nemaju takav mentalni sklop i koji su spremni suprostaviti se centralističkim diktatima bez rezerve i bez straha da će time izgubiti šansu da nastave karijeru u Zagrebu.

Ovom pressicom u Listi za Rijeku nastoje otvoriti širu raspravu o strategiji ekonomskog razvoja, a svoj su program spremni staviti na raspolaganje svim političkim opcijama uz uvjet da ga provode isključivo stručnjaci.



Post je objavljen 04.03.2009. u 13:19 sati.