Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO će raspravljati o smanjenju broja vojnika na Kosovu

NATO će možda razmisliti o smanjenju broja svojih vojnika na Kosovu, deset godina nakon napada na Srbiju, kako bi ublažio pritisak na svoje vojne snage diljem svijeta, izjavio je danas glasnogovornik Sjevernoatlantskog saveza.

"Možda ćemo u lipnju raspravljati o promjeni ustroja KFOR-a, a jedna od mogućnosti je i njegovo smanjenje, ali ne prije tog datuma", rekao je glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Zapravo, rekao je, "određen broj zemalja, ne sve, drži da bi se moglo razgovarati o smanjenju" broja KFOR-ovih vojnika, kojih je trenutačno 16.000, više od godinu dana nakon proglašenja kosovske neovisnosti 17. veljače 2008.

Appathurai je reagirao na vijesti objavljene u srbijanskom dnevnom listu Politici, koji prenosi izjavu anonimnog dužnosnika NATO-a da će KFOR na Kosovu od lipnja imati tek "simboličan broj" vojnika i da će tada prepustiti mjesto snagama EULEX-a iz Europske unije i mjesnim sigurnosnim snagama.

Zasad NATO nema takav plan, rekao je Appathurai, dodavši da "nema nikakva stvarna opravdanja" za pretpostavku o strategiji odlaska NATO-a s Kosova.

Glede mogućnosti da se ministri NATO-a u lipnju dogovore o smanjenju broja vojnika, glasnogovornik je rekao da je "o tome još rano govoriti".

KFOR je došao na Kosovo u lipnju 1999. nakon NATO-ova zračnog bombardiranja Srbije i srbijanskih postrojba, pošto je Beograd optužen za masovne zločine nad kosovskim Albancima.

Post je objavljen 03.03.2009. u 18:45 sati.