Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Žbogar traži odgodu pristupne konferencije

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar (slika) izjavio je u ponedjeljak da bi pristupnu konferenciju za Hrvatsku, što ju je za 27. ovog mjeseca pripremalo češko predsjedništvo EU, trebalo odgoditi za mjesec ili dva kako bi se dogovorilo o pojedinostima posredovanja između Hrvatske i Slovenije.
Pristupna konferencija trebala bi se odgoditi kako bi se Europska komisija, Slovenija i Hrvatska dogovorile o "modalitetima posredništva" što ga je u svrhu rješenja graničnog spora i deblokadu hrvatskog pristupnog procesa ponudio povjerenik za proširenje EU Olli Rehn, mišljenja je slovenska vlada.

"Vrlo je malo vremena da se usklade modaliteti do pristupne konferencije koja je bila najavljena za 27. ožujka, tako da bi ona došla prerano", rekao je Žbogar u ponedjeljak u izjavi za novinare na početku zasjedanja parlamenta, u terminu određenom za odgovore članova vlade na pitanja zastupnika.
"Teško bi bilo u roku dva tjedna postići suglasnost i uskladiti sve modalitete", rekao je Žbogar, najavljujući da će o tom pitanju još ovaj tjedan u Bruxellesu razgovarati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije mogli bi se ovaj tjedan sastati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO koji se održava 4. i 5. ožujka u Bruxellesu, potvrđeno je prošlog tjedna u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Žbogar se nada da će i hrvatska strana prihvatiti inicijativu Europske komisije o posredništvu "vijeća mudraca" koje bi vodio Martti Ahtisaari i tu svoju odluku posredovati povjereniku Rehnu.

Hrvatski državni vrh i čelnici parlamentarnih stranaka u ponedjeljak su osnovali radnu skupinu koja bi do idućeg ponedjeljka trebala pripremiti tekst kojim će Hrvatska odgovoriti na prijedlog Europske komisije da se granična pitanja sa Slovenijom rješavaju medijacijom.
"Dobro je da je hrvatska strana uzela vrijeme za razmišljanje o odluci, a nadamo se da će načelno prihvatiti posredovanje. Mi želimo da se što prije dogovorimo o modalitetima, kako bi medijacija krenula", rekao je Žbogar.
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u nedjelju je češkom predsjedništvu EU-a predložio odgodu pristupne konferencije za Hrvatsku na travanj ili svibanj, kako bi se u tom vremenu ustanovilo postoje li izgledi da se "promijene okolnosti" zbog kojih je slovenska vlada na zadnje dvije pristupne konferencije blokirala ukupno 11 poglavlja. Predsjedništvo Europske unije i Europska komisija smatraju da je još uvijek moguće tijekom ovoga mjeseca očekivati napredak u vezi s inicijativom Europske komisije za rješenje bilateralnog prijepora između Hrvatske i Slovenije, što bi omogućilo da se održi pristupna konferencija s Hrvatskom zakazana za 27. ožujka.
"Mislimo da bi moglo biti napretka u vezi s inicijativom povjerenika Ollija Rehna i u tom kontekstu i držimo da je moguće da se pristupna konferencija održi 27. ožujka, još ne razmatramo odgodu", rekao je Hini izvor iz češkog predsjedništva EU-a, zamoljen da komentira slovenski prijedlog odgode konferencije.

Zamoljen da komentira prijedlog nekadašnjeg predsjednika slovenskog parlamenta France Bučara da Slovenija nikako ne pristane na arbitražu za granicu nego da predloži održavanje referenduma u Istri, na temelju izjašnjavanja "autohtonih stanovnika" iz 1947. godine, Žbogar je rekao da su Bučareva mišljenja u Pahorovoj vladi cijenjena i poštovana.
"No, u ovom smo trenutku u prvom redu usredotočeni na posredništvo (Europske komisije). Vjerujemo da će medijatori, kad budu proučavali problematiku, uzeti u obzir sve relevantne dokumente", rekao je Žbogar.


Post je objavljen 02.03.2009. u 19:44 sati.