Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pahor: Neće biti referenduma o ulasku HR u NATO, ali moguć je referendum za EU

Slovenski premijer Borut Pahor (slika) izjavio je u nedjelju u Bruxellesu da je zadovoljan što inicijatori referenduma o ulasku Slovenije u NATO savez neće prikupiti potrebnih 40.000 potpisa koji bi inače obvezali parlament da takav referendum i raspiše.

- Tako možemo očekivati da će ustavno pravo na prikupljanje potpisa biti sačuvano, a istodobno ih neće biti dovoljno da dođe do referenduma. Tako će ratifikacija hrvatskog pristupnnog protokola za koju su se odlučile tri četvrtine zastupnika u parlamentu stupiti na snagu, a Hrvatska će biti pozvana na summit NATO saveza u Strasbourgu i Kehlu - rekao je u nedjelju Pahor, kako su prenijeli slovenski mediji.

Slovenski je premijer rekao da je tu situaciju vezanu uz hrvatsko članstvo u NATO-u objasnio svim svojim sugovornicima s kojima se u nedjelju u Bruxellesu sastao na summitu EU-a. Pahor je izjavio da je sa sugovornicima razgovarao i o zastoju u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om, upozorivši ih da je referendum koji je iniciran u Sloveniji u povodu hrvatskog učlanjenja u NATO, moguć i u slučaju ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, za koju će prethodno biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Slovenija je, kako je poznato, blokirala hrvatske pregovore s EU-om tvrdeći da Hrvatska pokušava "prejudicirati granicu" sa Slovenijom, a to tumačenje je Hrvatska višekratno odbacila, uz stajalište da je spremna dati izjavu da nijedan dokument poslan Europskoj komisiji tijekom pregovora ne prejudicira granicu. Slovenija ta jamstva nije prihvatila i tvrdi da bi Hrvatska sve navodne dokumente kojima se granica prejudicira morala povući.

Post je objavljen 02.03.2009. u 09:08 sati.