Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Japanska torta

Image and video hosting by TinyPic


koje je pokrenula mamajac s bloga Cooks and bakes se nastavljaju. U veljači 2009. trebalo je isprobati Japansku tortu.


Radila sam ovu tortu već više puta pa nije bilo nikakvih iznenađenja. Nisam ljubitelj te torte jer ne volim šlag iz vrećice. Zvučat će glupo, ali meni je taj šlag uvijek gorak, čak i kad dodam šećer taj šlag mi u ustima ostavlja gorčinu. Jednom sam radila nekakvu Grčku sladolednu tortu od 10ak vrećica šlaga, nitko nije pregovarao, osim mene – meni je to bilo tako gorko da se to opisati neda. Možda će onda zvučati glupo to što umjesto mascarponea stavljam još jedan šlag od vanilije, ali kad moram birati između gorkog šlaga i sira u slatkim kolačima – onda definitivno uvijek biram gorak šlag. I stavljam manje mlijeka jer je meni to inače pregnjecavo.
Prvi put kad sam radila tortu stavila sam mascarpone u vanilin kremu, ali nije mi se sviđalo. Zato otada jednostavno napravim kremu od 2 vrećice vanilin šlaga i 220 ml mlijeka.
Umjesto slatkog vrhnja stavljam biljni šlag jer ni inače ne koristim slatko vrhnje.

Nisam do sada nikad ukrašavala tortu onako kako je ukrašena u originalnom receptu. Sada sam išla to ukrašavat na taj način, ali nemam slastičarsku špricu s velikim otvorom pa sam radila nekakve male puslice i to u tri sloja – imala sam dovoljno kreme da cijelu tortu odozgo ukrasim puslicama, ali nije mi se dalo zijev

A i ova čokolada mi u originalnom receptu uopće ne izgleda kao ukras – nikad mi nije bilo jasno zašto su ti komadi polijepljeni uokolo rolleyes. Ali i to sam napravila. Iako, rastapala sam običnu čokoladu za kuhanje s maslacem i uljem, jer nisam imala onu s visokim udjelom kakaa koja se može rastopiti i bez maslaca.

Da bih razlomila i polijepila te komade čokolade po torti navukla sam kirurške rukavice - da ne bi slučajno ostali moji otisci prstiju na čokoladi wink. Inače to ne radim, ali uvijek na televiziji vidim da poznati svjetski slastičari koriste rukavice u tu svrhu (vidla žaba da potkivaju konja pa i ona digla nogu rofl).


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
400 g čokolade s rižom
100-150 ml slatkog vrhnja ili biljnog šlaga
(korica limuna)
150 g višanja iz kompota
2 šlag kreme od vanilije + 220 ml hladnog mlijeka
2 šlag kreme od čokolade + 220 ml hladnog mlijeka

Za ukrašavanje:
1 šlag krema od vanilije
125 ml mlijeka

Ukras od čokolade
50 g čokolade za kuhanje
1 žlica maslaca
malo biljnog ulja


Čokoladu s rižom natrgajte na komadiće i rastopite je na pari pazeći da ne zakipi. Dodajte neizmiksano slatko vrhnje ili biljni šlag i lagano promiješajte.

Rastopljenu čokoladu ulijte u namašten kalup za torte (ja koristim kalup promjera 24 cm) i ostavite ju barem 2 sata na hladnome mjestu da se stvrdne.

Šlag kremu od vanilije pripremite prema uputi na vrećici s 220 ml mlijeka, pa dodajte naribanu limunovu koricu (ja to ne stavljam jer imam fobije od kupovnih limuna - nikad ne znam jesu li prskani ili ne).

Polovicom kreme premažite ohlađenu stvrdnutu čokoladnu podlogu, dodajte ocijeđene višnje, a zatim preostali dio kreme.

Šlag kreme od čokolade pripremite prema uputi na vrećici sa 220 ml hladnog mlijeka i razmažite ju na šlag kremu od vanilije.

Čokoladu za kuhanje rastopite na pari zajedno s maslacem i uljem i nanesite je u tankom sloju na papir za pečenje. Ohladite je, razlomite na veće komade i obložite njome vanjski rub torte.

Šlag od vanilije izmiksajte sa 125 ml hladnog mlijeka i njime ukrasite tortu.

Image and video hosting by TinyPic



sretan

28. 2. 2009. - DODATAK
Budući da je blog-druženje "KuVarijacije" za veljaču 2009., na temu "Japanska torta", završeno, sve radove možete vidjeti na KuVarijacije, 2/2009.




Post je objavljen 27.02.2009. u 12:44 sati.