Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

KORIZMENA AKCIJA: MEDIJSKI I PSOVAČKI POST


Moja (pre)poruka "župljanima" za ovu četrdesetdnevnicu

Netko je rekao da su dvije stvari kojih se korisno odreći, da bi čovjek postao mudar i slobodan: lagodan život i isprazna slava! Jasno, to vrijedi za svakog čovjeka, a ne samo za kršćanina, i to tijekom cijele godine. Ali vjerniku je posebno u Korizmi potrebno to imati na umu.

Korizma je započela na Pepelnicu (Čistu srijedu). Glavne oznake toga svetog vremena su post, pokora, milostinja i dobra djela. Budući da današnji mediji uglavnom reklamiraju lagodan život i ispraznu slavu - čime čovjeku mozak pretvaraju u slamu - može se reći, prema poznatoj izreci, da oni idu šumom, dok Crkva preporučuje drumom.

Evo, za primjer, koje su novine i portali u srijedu na naslovnoj stranice objavili vijest da je toga dana započela Korizma? A nasuprot tome, ne samo danas nego već danima - svi najavljuju da 1. ožujka (dakle na 1. korizmenu nedjelju!) započinje famozna Farma! Osim toga, budući da mediji čovjeka čine nervoznim i zatrpavaju ga gomilom beskorisnih informacija, a donoseći uglavnom političku "crnu kroniku" ljude tjeraju i da psuju, bilo bi najkorisnije uvesti tzv. MEDIJSKI POST. To znači najprije - ugasiti, zapečatiti televizor! Ali i "srezati apetit" za internetom.

Zatim, korisno je odricanje od raznih jela - posebno ako su to ona koja čovjek uzima u prekomjernim količinama - ali bi trebalo da od toga odricanja imaju korist oni koji su mnogo potrebniji od nas. Dakle, nije svrha da post bude štednja u krizi, nego da pomažemo naše bližnje, tj. siromašne obitelji, dakle Karitas ili misije - npr. za školovanje djece u Africi, itd.

Međutim, ima i drugih vidova i načina posta, a ne samo u jelu i piću, pri čemu neke žene "lukavo" iskoriste Korizmu da dijetom "stešu liniju". Naime, recept za specifičan post dao je davno opat Hiperhije: "Bolje je jesti meso i piti vino, nego klevetom proždirati tijelo brata svoga!"

U tom smislu je i papa Leon Veliki naglašavao da u svakom vremenu kršćanin treba pokazati da je Kristov učenik, ali posebno "to treba sada brižnije i pobožnije izvršiti, da bismo ispunili apostolsku ustanovu četrdeset dana posta ne samo uskraćivanjem u hrani nego najviše u odstranjivanju pogrešaka".

Budući da je, nažalost, i nekim vjernicima PSOVKA postala trajna mana, upravo bih za ovu Korizmu preporučio jače i ozbiljnije vježbanje u oslobađanju od te naše "nacionalne sramote". To se postiže pojačanom kontrolom svojega govora, čitanjem Biblije i dobrih knjiga ter redovitom svakodnevnom molitvom - kratkom, ali u što više prigoda od jutra do večeri.

Dakle, upravo zato što je psovka mnogim starijima već prešla u tešku naviku, ali je nažalost i kod mladih sastavni dio komunikacije (čujemo to svakodnevno i na ulici, i u školi...), idemo odlučno u akciju - KORIZMA BEZ PSOVKE!!



Post je objavljen 27.02.2009. u 01:23 sati.