Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/isusmojesve

Marketing

ČISTA SRIJEDA ILI PEPELNICA


Image and video hosting by TinyPic

Na Pepelnicu je značajan obred pepeljenja. Obred pepeljenja se obavlja za vrijeme mise nakon evanđelja, te u toj misi zamjenjuje pokajnički čin. Izvan mise ga je dobro obaviti u okviru službe riječi. Svećenik najprije blagoslivlja pepeo, a zatim ga stavlja vjernicima na čelo i pri tom govori: "Obratite se i vjerujte evanđelju!" ili: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!"

Obično se uzima pepeo spaljenih palmi i maslinovih grančica od prethodne Cvjetnice. Pepeo u kršćanskoj simbolici znak je pokore i obraćenja. Pepeljenjem na Pepelnicu označava se početak pokorničkog korizmenog vremena. Čovjeka, koji vjeruje u uskrsnuće, pepeo podsjeća na prolaznost života i na to da ne smije prionuti uz dobra ovoga svijeta, uz novac i vlast, kao da bi ta dobra mogla dati smisao ljudskom životu. To je ujedno i poziv na obraćenje k pravim i istinskim vrijednostima.

S Pepelnicom započinje vrijeme korizme. Korizma je povlašteno vrijeme crkvene godine, a sama riječ korizma dolazi od latinske quadragesima = četrdesetnica. Broj četrdeset u biblijskoj simbolici označava vremena kušnje i usavršavanja. Stoga je korizma za kršćane vrijeme pokore, kad sami sebe ispituju koliko su se zaista obratili i prionuli uz Krista. U to vrijeme Crkva nas posebno poziva na zajedničku pokoru: intenzivnije posvećivanje molitvi, vršenje djela pobožnosti i ljubavi, odricanje, vjernije izvršavanje vlastitih obveza te post i nemrs.

Post i nemrs kršćani su dužni, prema crkvenom Zakoniku, održavati na Pepelnicu i na Veliki Petak; samo nemrs obvezuje na sve petke u korizmi. (U ostale petke kroz godinu nemrs se može zamijeniti drugim dobrim djelima).

Post znači uzimanje manje količine jela od one uobičajene, tj. odricanje od jela u tolikoj mjeri da to predstavlja neku pokoru.

Nemrs obuhvaća odricanje od mesa. Crkveni zakon nemrsa obvezuje sve one kršćane koji su navršili četrnaestu godinu života, a zakon posta sve one koji su navršili osamnaestu godinu života pa do započete šezdesete.


Post je objavljen 25.02.2009. u 19:59 sati.