Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinolovka

Marketing

Je li internet slobodan medij?

U Europskom domu je održan okrugli stol na temu ''Sloboda medija u Republici Hrvatskoj - je li internet slobodan medij?''. U okviru te teme svoje prezentacije su održali Krunoslav Borovec, Nataša Đurović, Ivana Špehar-Janković, Nenad Stazić, Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva(HND) i Željko Peratović uz Arijanu Velu kao moderatoricu.


Nezamisliv život bez interneta


- Život danas je nezamisliv bez interneta, ali procjene pokazuju kako nezakoniti sadržaji čine 5 posto svih sadržaja na mreži. Sadržaji na internetu u pravilu su bez ograničenja osim zakonski zabranjenih sadržaja poput dječje pornografije i rasne i druge netrepljivosti. Svaki dan raste broj korisnika interneta, a o prihvatljivosti sadržaja na internetu odlučuju samo administratori stranica. Kibernetički kriminal sve je rašireniji, te su 2005. godine prihodi od te vrste kriminala bili veći od kriminala droga. Po pitanji kibernetičkog kriminala policija nije jedina koja nešto može učiniti, ali problem je što su neki slučajevi medijski jako eksponirani dok s drugima to nije slučaj - rekao je Krunoslav Borovac.


Nataša Đurović, zamjenica ravnatelja USKOK-a, koja je došla kao predstavnica državnog odvjetništva, naglasila je kako izuzetno cijeni rad novinara, a zatim je održala prezentaciju o zakonima koji se odnose na medijsku slobodu uz tumačenje što se njima doista misli, a često se krivo tumači.


Kao predstavnica Županijskog suda u Zagrebu Ivana Špehar-Janković prezentirala je što se javnosti smije iznijeti, a što ne, te koje informacije novinari uopće smiju dobiti.


- Organizator skupa je preširoko odredio temu, potrebno je mnogo skupova kako bi se sve teme obradile. Shvatio sam da je tema ugroženost blogerske populacije, a po tom pitanju smatram da je strah blogera utemeljen jer nije bilo odgovarajuće komunikacije s vlastima. Kada je ministar Kirin izrekao prijetnju o otkrivanju podataka i privatnosti Vlada je pokazala da ne radi svoj posao kao i državno odjetništvo koje nije reagiralo i umirilo populaciju, a trebalo je. Smatram da policija u svom djelovanju mora procijeniti da li je nešto satira ili ozbiljno, pa tek onda djelovati - rekao je Nenad Stazić.


Zdenko Duka je također naglasio kako je internet najslobodniji medij i kako bi to trebao i ostati, te kako novinarstvo podrazumijeva profesionalnost i obrazovanje.


"Žrtve sustava postaju blogeri"


- Komentirajući blogove ministar Karamarko je rekao kako je internet siva zona, čime je apsolutno pogriješio. Zadnjih godina javlja se boom građanskog novinarstva, obično novinari koji su žrtve sustava postaju blogeri. Iako policija raspolaže svim zakonskim i ostalim mogućnostima koje treba smatram da podliježe vlasti. Njezina uloga je u zadnje vrijeme bila utjerati strah internet populaciji- rekao je Željko Peratović.


Nezadovoljan svojom pripremom Borovec je neprestano optuživao organizatore da nisu naglasili da će se razgovarati o konkretnim slučajevima, na što je Arijana Vela argumentirano odgovarala. Borovec uz to naglašava kako je zanemarena činjenica da su podneseni deseci prijava prema onima koji su veličali ustaštvo i slično.


Za kraj je Nenad Stazić zaključio kako nitko ne mora gledati sadržaje koji ga smetaju te da se na internetske sadržaje treba gledati liberalno.


FOTO ZAPIS:




Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Post je objavljen 24.02.2009. u 23:49 sati.