Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojmiha2

Marketing

Treba se izlagati opasnostima. Cudo zivota mozemo istinski razumjeti jedino ako dopustimo da se dogodi nesto neocekivano.

Svakoga dana Gospod nam daruje - zajedno sa suncem - jedan trenutak kada je moguce izmjeniti sve ono sto nas cini nesrecnim. Svakoga dana nastojimo da obmanemo sami sebe kako nismo prepoznali taj trenutak, kako on ne postoji, kako je danasnji dan istovjetan jucerasnjem i kako ce biti jednak sutrasnjem. Ali, onaj ko obrati paznju na dan koji traje, otkriva carobni trenutak. On moze biti sakriven u casu kad izjutra otkljucamo vrata, u onoj kratkotrajnoj tisini koja naglo nastupi poslije rucka, u hiljadu i jednoj stvari koje nam izgledaju isto. Taj trenutak postoji - trenutak kad nas sva snaga zvijezda namah prozme i omoguci nam da cinimo cuda.

Sreca je ponekad blagoslov, ali je najcesce osvajanje. Carobni trenutak koji se javlja svakoga dana pomaze nam da se mijenjamo, navodi nas da se upustimo u potragu za svojim snovima. Paticemo, prezivljavacemo teske casove, suocicemo se s mnogim razocarenjima - ali sve je to prolazno, i ne ostavlja trag. Jednog dana, u buducnosti, mocicemo da se osvrnemo unazad s ponosom i vjerom.

Jadan je onaj ko se plasi da se izlozi opasnostima. Jer on se mozda nikada ne vara, nikad ne razocarava, niti pati poput onih koji slijede neki svoj san. Ali kad se osvrne za sobom - a svi se mi uvek osvrcemo za sobom - zacuce glas svog srca kako mu govori: " Sta si ucinio sa cudima koje je Bog posijao duz tvojih dana ? Sta si ucinio sa sposobnostima koje ti je tvoj ucitelj povjerio? Zakopao si ih duboko u neku jamu, iz straha da ih ne izgubis. Dakle, to je tvoje jedino nasledje: izvjesnost da si procerdao svoj zivot".

Jadan onaj ko bude slusao takve reci. Jer ce tada povjerovati u cuda, ali uzalud. Carobni trenuci njegovog zivota otisli su u nepovrat.

paulo koeljo


Post je objavljen 20.02.2009. u 16:33 sati.