Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Godisnja skupstina PMD i laici u misijama...

PMD na IKI

"Nacionalno vijeće Papinskih misijskih djela (PMD) održalo je godišnju skupštinu od 16. do 18. veljače u Domu pastoralnih susreta u Lovranu. Na susretu na kojem je sudjelovalo 14 povjerenika za misije iz biskupija u Hrvatskoj, nacionalni ravnatelj PMD dr. Milan Špehar podnio je izvješće o radu za 2008. godinu te, u odsutnosti predsjednika Vijeća za misije HBK biskupa Slobodana Štambuka, predsjedao skupštinom. U svijetu trenutačno djeluje 115 misionara iz Hrvatske, a zadaća PMD je pomagati njihov rad. "
...
"Izlaganje o laicima misionarima održao je nacionalni ravnatelj PMD iz Slovenije Stane Kerin. Zbog sve većeg broja vjernika koji se žele uključiti u rad misija izlaganje je izazvalo veliko zanimanje. Crkva u Sloveniji ima uhodan sustav naobrazbe vjernika koji žele sudjelovati u životu misija. Osnovna edukacija traje dvije godine, a nakon toga slijedi trogodišnji rad u nekoj od misija. Tajnik hrvatskog vijeća PMD Josip Burja istaknuo je kako su za rad u misijama potrebni ljudi s određenom stručnom spremom, prije svega zdravstveni djelatnici, ali i oni tehničkih smjerova ili s izučenim zanatom. Dr. Špehar napomenuo je da poslanje u Crkvi može dati jedino biskup, stoga je potrebno da centri za obuku misionara djeluju pod okriljem HBK ili neke od biskupija. Model koji se provodi u Sloveniji primjer je koji bi trebala slijediti i Hrvatska, istaknuli su sudionici."

Za sada u Hrvatskoj laike misionare priprema i salje na barem jednogodisnji rad u misijama jedino Udruga Zdenac:

Moja bivsa Udruga

Prije odlaska u misije, i kontakata sa Zdencem, u sijecnju 2007, osobno sam o svojoj zelji i odluci odlaska u misije razgovarala i s dr. Speharom, koji mi u to vrijeme nije mogao ponuditi - nista...Dok mi je Zdenac omogucio i kvalitetne pripreme i odlazak u misiju sestre Lenke. Te smo zajednicki nasli kumove za 75-ero djecice s. Lenke. Makar iz tehnickih i osobnih razloga, nisam zeljela nastaviti suradnju sa Zdencem, oni su nam nedavno uplatili sva obnovljena kumstva i za ovu godinu (kako i prije, a pogotovo nakon prekida suradnje s njima, dobivam vrlo malo informacija od njih, samo pretpostavljam da su kumstva obnovljena na temelju mojih proslogodisnjih zavrsnih fotografija i izvjestaja o svakom od kumcadi).

A suradnju s Uredom PMD niti nakon mojih visestrukih pokusaja nikako i nikada nisam uspjela uspostaviti, cak niti slanjem vrlo kvalitetnih izvjestaja i fotografija za njihovu "Radosnu vijest", ukljucujuci i ono o mom sudjelovanju na 3. Medjunarodnom misijskom kongresu CAM3 u Quitu u kolovozu 2008, u organizaciji ovdasnjih PMD...

Moram priznati da se vec malo brinem radi problema koje Zdenac ima s PMD, kao i onih koje sam ja imala sa Zdencem, a kasnije takodjer i osobno s PMD, te mislim da svi trebamo jos puno moliti i djelovati, kako sam u jednom od svojih brojnih pisama dr. Speharu i Zdencu napisala:

"Moleci se da se ove multilateralne nesuglasice na svim razinama
rijese, po zagovoru Gospe - zvijezde misionara, i snagom Duha
Svetoga, srdacno vas pozdravljam!"

Post je objavljen 19.02.2009. u 17:06 sati.