Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pahor: učinit ću sve da Slovenija pošalje ratificiran protokol

Slovenski premijer Borut Pahor (slika) izjavio je u srijedu navečer da će učiniti sve kako bi Slovenija, "iako kao zadnja članica", ratificirala hrvatski protokol za ulazak u NATO te da se spreman sastati i s članovima manje poznate Stranke slovenskog naroda (SSN) koja unatoč izjavi o granici s Hrvatskom, koju bi danas trebao prihvatiti parlament, kani prikupljati 40.000 potpisa za referendum o hrvatskom članstvu u NATO-u.

"Zbog današnje izjave koju treba prihvatiti parlament nema razloga da ta izvanparlamentarna stranka nastavi referendumske pripreme i mislim da referenduma neće biti", rekao je Pahor u izjavi za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV.

Dodao je da poštuje tu manju parlamentarnu stranku iz Maribora i njezino ustavno pravo da prikuplja potpise za referendum, ali da za referendum nema razloga.

"Pozvat ću ih na razgovor u Ljubljanu kako bih ih uvjerio da referendum nije potreban. Slovenija će poslati hrvatski pristupni protokol za NATO iako kao zadnja članica", rekao je Pahor.

"Zavod 25. lipnja 1991", koji vodi negdašnji predsjednik Pučke stranke (SLS) Marjan Podobnik, izjavio je popodne da će odustati od referendumske inicijative ako parlament prihvati izjavu o granici s Hrvatskom.

Podobnikova udruga glavni je pokretač te inicijative, ali je početne potpise dala i manje poznata stranka iz Maribora za koju je predsjednik vanjskopolitičkog odbora Ivo Vajgl rekao da je samo "uvezana" u Podobnikovu udrugu, sugerirajući da je riječ o igri desnice s referendumom.

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke SNS Zmago Jelinčič izjavio je večeras za POP-TV da će poduprijeti prikupljanje potrebnih 40.000 potpisa, što bi od sutra mogla započeti mariborska stranka.

Očekuje se da će predsjednik parlamenta Pavel Gantar ovih dana dati izjavu je li početnih 5300 potpisa Marjana Podobnika i njegove udruge te Stranke slovenskog naroda bilo podneseno na zakonit način i može li im se odrediti 35-dnevni rok za prikupljanje potrebnih potpisa.

Zadnji rok za Gantarovu izjavu je ponedjeljak idućeg tjedna.

Post je objavljen 19.02.2009. u 11:21 sati.