Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

SAD-u kronično nedostaje pomoć u Afganistanu

SAD stavljaju sve više pritiska na NATO saveznike da povećaju razine njihovi trupa u borbi protiv talibana u Afganistanu. Ministar obrane Robert Gates ponovio je ovu molbu prije sastanka ministara obrane u Krakowu.



U međuvremenu, američki visoki časnici u Afganistanu predviđaju tešku godinu. Prema riječima generala Davida McKiernana, SAD će stacionirati dodatnih 17 tisuća vojnika u Afganistanu, dokazujući tako odlučnost novog predsjednika Baracka Obame da trupe koje su bile namijenjene Iraku budu preusmjerene u zemlju gdje postoje veće sigurnosne potrebe. Time će se broj američkih vojnika popeti na 50 tisuća. Radi se o 14 tisuća vojnika koji služe pod ISAF misijom NATO-a, a ostalih 19 tisuća služe pod američkom vlastitom akcijom koja se bori protiv talibana i pobunjenicima Al-Qaide.
«Vlada SAD-a je spremna dodatno se obvezatu u Afganistanu, ali postoji očito očekivanje da saveznici moraju također više učiniti», rekao je Gates i napomenuo potrebu za više trupa naročito u kolovozu kad se održavaju afganistanski predsjednički izbori.

Zemlja od koje se očekuje dodatni zamah je i Velika Britanija. Britanci su već sada druga najveća saveznička snaga u Afganistanu s više od osam tisuća vojnika. I dok britanski ministar obrane John Hutton najavljuje da će se njegova zemlja odazvati američkom pozivu, malo koja druga država želi značajno povećati svoje trupe.



Post je objavljen 19.02.2009. u 10:43 sati.