Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Bravarovi šegrti

:ili suhe šljive u tijestu


Image and video hosting by TinyPic


Ovo je austrijski desert i na njemačkom se zove Schlosserbuben. Riječ «der Schlosser» znači bravar. Riječ «der Bube» može značiti nitkov, hulja, a može značiti i dečko u igračim kartama; a u nekom nategnutom značenju bi eventualno mogao značiti i mlado muško dijete tj. dečka.
Iz svega toga sklepala sam naziv «Bravarovi šegrti», tj. oni koji uče zanat kod bravara. Nisam se odlučila za riječ «hulja» ili «nitkov» zato što postoji i desert pod nazivom «Wäschermädeln».

Riječ «der Wäscher» je perač (rublja). A «das Mädel» je djevojka, a može biti i umanjenica za riječ «sluškinja», tj. «sluškinjica». Zato se riječ «Wäschermädeln» prevodi kao «pralje». Pa kad imamo pralje, nema smisla da imamo bravarove nitkove, pa nek´ budu bravarovi šegrti sretan
(Nisam upoznata s time kako se naziv ovog deserta inače prevodi na hrvatski.)


«Šegrti» se rade tako da se u svaku suhu šljivu stavi cijeli badem, onda se ona umače u tijesto i prži u vrućem ulju.

«Pralje» se rade od svježih marelica koje se pune marcipanom i također se umaču u tijesto i prže u ulju.

To je najčešće objašnjenje za ta dva recepta.

Ali, postoje i recepti prema kojima su «Šegrti» i «Pralje» ista stvar, ali kod «Šegrta» se suhe šljive pune bademom, a kod «Pralja» se suhe šljive pune marcipanom.

A postoje i recepti u kojima se «Šegrti» pune marcipanom, a «Pralje»… nemam pojma čime se one pune prema toj varijanti... rolleyes

Zatim ima recepata za «Šegrte» u kojima se šljive kratko prokuhaju u crnom vinu, pa ima recepata u kojima se šljive kuhaju u vodi i to 40 min. Nisam to nikad probala.
Ima i recepata u kojima se tijesto radi s bijelim vinom, a ima i onih u kojima se radi s pivom.

Ne znam koji je od svih tih recepata je «originalan», a koji «falsifikat». Ja radim prema dolje navedenom receptu, ne tvrdim da je to «pravi» i «najbolji» recept. Nisam još probala pržiti šljive u tijestu koji se radi od piva. Pivsko tijesto koristim za pripremu nekih drugih stvari, ali šljive još nisu došle na red sretan

Ne znam tko je, kada, gdje i zašto izmislio te recepte i nemam blage veze zašto se tako zovu. Ipak, budući da je to tradicionalni austrijski desert, pretpostavljam da se može odgovoriti na potanje «Gdje?» - a valjda su izmišljeni u Austriji sretan


Blog-druženje , koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under se nastavlja. U veljači 2009. domaćica je Vera s bloga Delicious for kids, a za temu je odabrala suho voće. Ovaj recept je moj doprinos tom druženju.


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
30ak suhih šljiva
30ak cijelih badema
350 ml crnog vina
1 štapić cimeta
2 klinčića

Tijesto za prženje
160 ml bijelog vina
160 g brašna
1 veliko jaje
1 žlica biljnog ulja
1 čajna žlica vanilin šećera
malo soli

+
kukuruzno brašno
ulje za prženje

Za posipanje
1 žlica sitno naribane čokolade za kuhanje
1 žlica kristal šećera
ili
šećer u prahu i cimet



U loncu zakuhajte crno vino s cimetom i klinčićem pa dodajte šljive. Ostavite da tekućina zakuha pa maknite s vatre i ostavite šljive u tekućini da se potpuno ohlade (može i preko noći).

Šljive ocijedite i dobro osušite papirnatim ubrusima.
U svaku šljivu stavite 1 badem.
Naravno, iz šljiva treba izvaditi koštice, ako nisu izvađene (ja kupujem one iz kojih su koštice izvađene).

Za tijesto, u posudi pjenjačom umutite brašno i bijelo vino, da nema grudica. Odvojite žumanjak od bjelanjka pa žumanjak dodajte smjesi od brašna i dobro promiješajte. Dodajte i ulje, šećer i prstohvat sol pa izmiješajte.

Bjelanjak izmiksajte s prstohvatom soli u čvrst snijeg i lagano ga umiješajte u smjesu od brašna.

Šljive uvaljajte u kukuruzno brašno (može i obično brašno ili krumpirov škrob) da bi se smjesa za prženje bolje hvatala za njih.

U tavi (ili fritezi) zagrijte dovoljno ulja da šljive mogu plivati u njemu.

Svaku šljivu (pomoću vilice) umočite u pripremljeno tijesto i stavljajte ih u vruće ulje. Pržite ih na niskoj temperaturi, najprije s jedne pa s druge strane – da dobiju lijepu boju.

Pržene šljive stavljajte na papirnati ubrus.

Meni uvijek ostane ovog tijesta za pečenje.


Prije serviranja pržene šljive možete posipati šećerom pomiješanim s čokoladom, ili šećerom u prahu pomiješanim s cimetom…

Šljive možete poslužiti uz Umak od vanilije ili Umak od vanilije (bez škroba).


sretan


1. 3. 2009. - DODATAK
Blog-druženje "Ajme, koliko nas je", za veljaču 2009. je završeno.
Sve radove možete vidjeti na Verinom blogu Delicios for kids, koja je odlično odradila posao domaćice za veljaču.




Post je objavljen 18.02.2009. u 17:40 sati.