Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pahor: ne želimo zapletaje i referendum

Slovenija ne želi referendum na kojemu bi se odlučivalo o članstvu Hrvatske u NATO-u i nastoji ga izbjeći, izjavio je u utorak slovenski premijer Borut Pahor (slika) nakon sastanka predsjednika stranaka u svojoj koaliciji.

"Želimo da se protokol potvrdi bez zapletaja i da Hrvatska zajedno s Albanijom bude pozvana na proljetni susret na vrhu NATO-a", izjavio je Pahor.

Kako su objavili slovenski mediji, predsjednik vanjskopolitičkog odbora u slovenskom parlamentu Ivo Vajgl dobio je u ime vladajuće koalicije zadaću da s predsjednikom udruge "Zavod 25. lipnja 1991." Marjanom Podobnikom sastavi kompromisni prijedlog izjave o graničnom pitanju s Hrvatskom, kako bi Podobnik povukao svoju referendumsku inicijativu.

O tome se pregovaralo u utorak, ali neuspješno i nastavit će se u srijedu, javili su slovenski mediji.

Podobnik je izjavio da će ustrajati na tekstu koji naglašava da je Slovenija imala i ima izlaz na otvoreno more i da Hrvatska neopravdano "okupira" prijeporne točke na granici.

Vajgl je pak izjavio da će biti donesen tekst koji će koristiti Sloveniji kao državi i biti osnova za moguće granično rješenje posredovanjem ili na druge načine. O tekstu bi u srijedu na izvanrednoj sjednici trebao odlučivati slovenski parlament.

Post je objavljen 18.02.2009. u 11:14 sati.