Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Glavni tajnik NATO-a: Francuska ne gubi suverenost povratkom u vojne strukture

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je u četvrtak francuskim parlamentarcima da njihova zemlja, odluči li se vratiti pod vojno zapovjedništvo Saveza, neće izgubiti svoju vojnu neovisnost u korist Sjedinjenih Američkih Država.

Francuska će dobiti važnu ulogu u NATO-u, a to će koristiti i europskoj obrani, rekao je glavni tajnik. "Osobno mislim kako je vrijeme da Francuska zauzme svoje pravo mjesto u NATO-u", rekao je de Hoop Scheffer u govoru pred francuskim parlamentom.

Francuska bi imala "veliku težinu" u zapovjednoj strukturi s obzirom na svoj vojni doprinos, rekao je de Hoop Scheffer, iako nije spominjao kakve bi posebne dužnosti ta zemlja dobila.

Francuska, koja posjeduje nuklearno oružje, ne sudjeluje u zapovjednim strukturama NATO-a jer je francuske vojnike iz njih povukao general Charles de Gaulle 1966. prosvjedujući protiv, kako je tada ocijenio, američke hegemonije u Europi.

Došavši na vlast, predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je da želi vratiti svoju zemlju u zapovjedne strukture, a konačnu odluku trebao bi iznijeti na susretu na vrhu Saveza u početku travnja.

Sarkozyjevu planu protivi se dio političara strahujući da bi zemlja izgubila svoju ulogu protuteže američkoj vanjskoj politici.

Francuska "bi time mogla postati druga Velika Britanija, a ja to ne želim", rekao je zastupnik socijalista Jean-Michel Boucheron.

Sarkozy bi se danas trebao sastati s glavnim tajnikom NATO-a.

Post je objavljen 13.02.2009. u 11:08 sati.