Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pahor protiv referenduma o ulasku Hrvatske u NATO

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da bi referendum na kojemu bi se Slovenci opredjeljivali za ili protiv zakona koji je već potvrdio slovenski parlament, a kojim se ratificira ulazak Hrvatske u NATO savez, bio pogreška.
Pahor
- To bi slovenskoj politici oduzelo dragocjeno vrijeme i energiju koja nam je sada potrebna za borbu protiv ekonomske krize i za rješenje graničnog pitanja s Hrvatskom - rekao je Pahor u ponedjeljak kasno na večer u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije.

Ukoliko bi mogući predlagači takvog referenduma, a najavljuju ga populistički krugovi bliski Slovenskoj pučkoj stranci i Slovenskoj nacionalnoj stranci, uspjeli prikupiti dovoljan broj glasova i ako bi referendum bio održan, Pahor je najavio kampanju stranaka u njegovoj vladi koja bi slovenske birače uvjerila da glasuju za potvrdu zakona, rekao je Pahor, ali je dodao da referendum ne preporučuje.

- Njime bi opet nastao dojam da Slovenija nenačelno blokira Hrvatsku iz čistoga hira, a to bi škodilo kredibilitetu slovenske države - naveo je Pahor. Dodao je da je parlament zakon ratificirao velikom većinom i da bi se u slučaju referenduma potrudio da njegov ishod bude pozitivan, odnosno da se ratifikacijski zakon potvrdi.

Govoreći o planovima Europske komisije da granični spor s Hrvatskom pokuša riješiti svojim posredovanjem, Pahor je rekao da je to jedina realna opcija da se u sadašnjem trenutku i u dogledno vrijeme spor riješi.

Što se tiče odnosa s Hrvatskom, Pahor je rekao da mu se čini da je na hrvatskoj strani više spremnosti za razgovore, nakon što je Hrvatska ranije u vremenu koje je uslijedilo poslije slovenskog veta na pregovore s EU-om "lobirala kod svih osim u Ljubljani".

Put Hrvatske u EU vodi i kroz Ljubljanu, rekao je Pahor. Ponovio je da očekuje susret s premijerom Ivom Sanaderom koji su nedavno dogovorili telefonom, ali o tome nije želio detaljnije govoriti, rekavši da su na redu diplomati, a da u međuvremenu političari moraju šutjeti.

Post je objavljen 10.02.2009. u 14:37 sati.