Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Slovenci dali zeleno svjetlo: Parlament ratificirao ulazak Hrvatske u NATO

Zastupnici slovenskog parlamenta u ponedjeljak su potrebnom većinom ratificirali pristupni protokol za ulazak Hrvatske u NATO savez, pri čemu su protiv bili samo zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča, zastupnici Slovenske pučke stranke (SLS) Bojana Šrota i jedan nezavisni zastupnik, dok su članovi vladajuće koalicije lijevog centra podržali ratifikaciju za koju se zauzeo svojim nastupom u parlamentu i premijer Borut Pahor.
Slovenski parlament
Od 86 zastupnika prisutnih u dvorani prilikom glasovanja 75 ih je glasovalo za, a 11 protiv, čime je ratifikacija dobila potrebnu dvotrećinsku većinu. U svom nastupu pred zastupnicima prije glasovanja premijer Borut Pahor izjavio je da nije opravdano praviti usporedbe između stajališta njegove vlade prema hrvatskim pregovorima s Europskom unijom i pristupnog procesa ulaska u NATO savez.

Riječ je o dva različita procesa jer pregovori s Europskom komisijom uključuju i usvajanje pravne stečevine EU-a, što s NATO savezom nije slučaj, pa zato nemaju pravo oni koji tvrde da Slovenija treba zaustaviti hrvatski put prema NATO savezu, rekao je Pahor. On je zanijekao tvrdnje zastupnika SLS_a i SNS-a da je Hrvatska i u pregovorima s NATO savezom davala "dokumente i zemljovide koji prejudiciraju granicu".

Parlament je prije glasovanja o hrvatskom pristupnom protokolu odbio pokušaje Slovenske pučke stranke da se sjednica odgodi ili da se uz ratifikaciju prihvati i amandman kojim bi Slovenija proglasila "da ne priznaje" jednostrane poteze kojima je Hratska "mijenjala stanje na granici u odnosu na ono od 25. lipnja 1001. godine", kad je Slovenija imala "teritorijalni dodir s otvorenim moren i kontrolu nad cijelim Piranskim zaljevom" i ostalim "spornim točkama".

U izjavi nakon što je zakon o ratifikaciji pristupnog protokola s Hrvatskom prihvaćen, Pahor je izrazio zadovoljstvo takvim ishodom. On je upozorio na moguće zaplete kojima prijeti Slovenska pučka stranka koja govori o namjeri da se o već prihvaćenom ratifikacijskom zakonu za ulazak Hrvatske u EU ponovo glasuje na nacionalnom referendumu, što bi Pučka stranka mogla iznuditi ako dobije dovoljan broj potpisa zastupnika ili dovoljno potpisa građana s pravom glasa.

"Zadovoljan sam ishodom jer je slovenska politika danas obavila svoj posao i time možemo biti zadovoljni. Da se to danas nije dogodilo i da je ratifikacija iz nekog razloga bila odbijena, Hrvatska bi imala jak argument da međunarodnu javnost uvjeri da Slovenija iz pukog hira blokira njeno članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Sada Hrvatska nema taj izgovor jer smo jasno odvojili žito od kukolja. Naše rezerve na hrvatske pristupne dokumente za Europsku uniju bile su argumentirane i utemeljene, za NATO takvih razloga nije bilo", rekao je Pahor.

Komentirajući najave Slovenske pučke stranke (SLS) da će tražiti organiziranje referenduma na kojemu bi Slovenci odlučivali o ulasku Hrvatske u NATO, odnosno na kojemu bi prihvatili ili odbacili danas usvojeni zakon o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola Pahor je izrazio nadu da se to neće dogoditi.

"Mislim da smo danas bili uvjerljivi kad smo tumačili zašto se odlučujemo u korist ulaska Hrvatske u NATO. Bude li potrebno, ponovo ćemo pojasniti naše razloge", rekao je popodne nakon glasovanja Pahor, ne isključujući u potpunosti da bi dvije manje oporbene stranke ipak mogle iznuditi referenmdum.

Ne djelujem kao advokat hrvatskih nego slovenskih interesa, a moramo dokazati da ispunjavamo obećanja koja dajemo saveznicama i da smo kredibilni, rekao je Pahor u vezi inicijative protivnika ulaska Hrvatske u EU i NATO.

Post je objavljen 10.02.2009. u 14:33 sati.