Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Anketa: Slovenci bi poduprli ulazak Hrvatske u NATO, ali ne i u EU

Slovenci bi, kada bi imali priliku na referendumu odlučivati o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u, glasovali za priključenje Hrvatske u NATO savez, ali protiv njezina članstva u Europskoj uniji, pokazala je anketa koju je danas objavilo ljubljansko "Delo", a potpuno je suprotna rezultatima slične ankete istog lista od prije dva tjedna.

Na referendumu o uključenju Hrvatske u EU 49,7 posto Slovenaca glasovalo bi protiv, a 32,7 posto za, dok bi hrvatsko članstvo u NATO-u poduprlo 46,8 posto ispitanika, a 37,5 bi ih glasovalo protiv. Istodobno, prema objavljenim rezultatima analize odgovora 398 ispitanika, velika većina njih podupire politiku sadašnje vlade Boruta Pahora koja hrvatsko članstvo u EU povezuje s rješenjem graničnog pitanja. S druge strane, samo je 25 posto ispitanika ocijenilo da je potez bivšeg premijera, a sadašnjeg čelnika oporbe, Janeza Janše s odgodom glasovanja u parlamentu o članstvu Hrvatske u NATO savez bio opravdan.

Parlament je prije deset dana odgodio ratifikaciju pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO jer je oporbeni čelnik najavio opstrukciju glasovanja, nezadovoljan što je parlamentarna većina sadašnjeg premijera Boruta Pahora odbacila zaključni račun proračuna njegove vlade iz 2007. godine. Taj zaplet mogao bi se riješiti popodne, kada se ponovno glasuje o tom tehničkom dokumentu koji je posvađao vladu i oporbu i kada bi se mogla nastaviti prekinuta sjednica iz pretprošloga tjedna, te konačno glasovati o pristupnim protokolima za ulazak u NATO Hrvatske i Albanije.

Anketa "Dela" kako se čini pokazuje pad potpore slovenske javnosti uključenju Hrvatske u EU i NATO i to zbog sve većeg eksponiranja bilateralnih pitanja, osobito granice, u medijima. U anketi "Dela" objavljenoj prije dva tjedna, ispitanici su navodili da su za uključivanje Hrvatske u EU, pa ih se tada 53,6 posto izjasnilo za hrvatsko članstvo u EU, a 42,6 protiv. U anketi konkurentskog ljubljanskog lista "Dnevnik" ta je potpora bila još izraženija, pa je hrvatsko članstvo u EU podržalo 63 posto ispitanih, a u obje su ankete ispitanici naveli da referendum na kojemu bi o članstvu Hrvatske u tim organizacijama odlučivali Slovenci nije niti potreban.

Post je objavljen 09.02.2009. u 13:27 sati.