Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jačanje suradnje u jugoistočnoj Europi i brže približavanje EU

Zemlje jugoistočne Europe trebale bi na svom putu k europskim integracijama jačati međusobnu suradnju, što je i jedno od rješenja kako bi se lakše prevladale gospodarske i energetske teškoće u regiji, složili su se u utorak na regionalnoj konferenciji visoki dužnosnici tih zemalja.

Na skupu "Europska perspektiva jugoistočne Europe - Suočavanje s ekonomskom i energetskom krizom", koji je organizirao ured potpredsjednika srbijanske vlade za europske integracije Božidara Đelića, hrvatski, srbijanski, makedonski, bosanskohercegovački, crnogorski i albanski predstavnici prihvatili su zajedničku deklaraciju o budućoj suradnji.

Sudionici skupa u tome su dokumentu upozorili na to da je potrebno ubrzati europsku integraciju zemalja jugoistočne Europe te su pozvali EU da 2009. razmotri završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom, početak pregovora s Makedonijom, crnogorski zahtjev za članstvom te prijam, razmatranje i odgovor na očekivane zahtjeve Srbije, Albanije i Makedonije za članstvom u EU.

Naglašeno je da pripremljenost svake zemlje u regiji za EU treba ocjenjivati pojedinačno, a Europska je unija pozvana da ove godine razmotri ukidanje viznog režima za sve zemlje u regiji za koje još vrijedi.

Ističe se kako će se teškoće zbog gospodarske krize, kako je dogovoreno, prevladavati ulaganjem u infrastrukturu bitnu za dotičnu državu i međunarodnu zajednicu te unaprjeđenje energetske učinkovitosti, zatim omogućivanjem dostupnosti sredstava banaka u regiji te izgradnjom društvene solidarnosti.

Državni tajnik u hrvatskome Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović u izjavi novinarima istaknuo je kako je važno da su zemlje u regiji poduprle završetak hrvatskih pregovora s EU-om do kraja 2009.

"Hrvatska podupire zahtjeve svih zemalja jugoistočne Europe za članstvom u EU i zahtjeve onih koje to žele u NATO-u. To je naša stalna politika i ona se neće mijenjati", istaknuo je Božinović.

Ulazak Hrvatske u EU su, po njegovim riječima, zemlje u regiji prepoznale kao svoj interes, kao što je i interes Hrvatske da sve te zemlje nastave svoj put k EU, jer je to, kako je rekao, "zapravo ulog u dugoročnu stabilnost i napredak cijele regije".

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić kazao je novinarima da su srbijansko-hrvatska bilateralna pitanja ozbiljna, da obje zemlje moraju nastojati riješiti ta pitanja idućih mjeseci te da se trebaju složiti o zajedničkim interesima.

Na tiskovnoj konferenciji nakon skupa Đelić je kazao da će EU uskoro zemljama u regiji pomoći sa 120 milijuna eura.

"Srbija će poduprijeti sve svoje partnere u regiji u njihovu napretku k EU, jer je napredak svake od tih zemalja istodobno i napredak cijele regije", istaknuo je Đelić.

Današnji regionalni skup je, po njegovim riječima, prvi takav skup, organiziran isključivo na temelju inicijative zemalja u regiji. Na njemu je, osim visokih dužnosnika tih zemalja - potpredsjednika vlada, ministara i državnih tajnika - sudjelovao i glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Hido Bišćević.

Idući sastanak bit će održan u Makedoniji u kolovozu 2009.

Post je objavljen 04.02.2009. u 09:25 sati.