Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Počele pripreme prvog kontigenta Kosovskih snaga sigurnosti

Osposobljavanje prvog kontigenta od 300 pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti (KSS) počelo je u ponedjeljak u Vučitrnu, 20 km sjeverozapadno od Prištine, i odvijat će se u tri razine ovisno o činovima budućih pripadnika novih kosovskih snaga.



Međunarodne snage sigurnosti na Kosovu (KFOR) uključene su u cijeli proces formiranja i osposobljavanja ovih snaga, a po priopćenju KFOR-a, objavljenom u ponedjeljak, novačenje, provjera i izbor pripadnika KSS-a provodi se sukladno standardima NATO-a. U priopćenju se dodaje da je u tom procesu KFOR surađivao s resornim kosovskim ministarstvom i da je do sada obrađeno gotovo 2.800 prijava. U rujnu 2008. je počeo proces selekcije pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa, iz čijih se redova regrutiraju i nove snage, te je gotovo 1.400 pripadnika korpusa ušlo u KSS.

Nekoliko stotina pripadnika bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa, koji nisu ušli u sastav novih snaga, prosvjedovalo je pošto je on nedavno raspušten u Prištini, tvrdeći da je tijekom izbora bilo nepravilnosti. U današnjem priopćenju KFOR-a s tim u vezi se ističe da je učinjen određeni broj administrativnih pogreški, no da su one bile vrlo rijetke, pravodobno uočene i ispravljene. Kosovske sigurnosne snage imat će 2.500 aktivnih pripadnika i 800 pripadnika pričuvnog sastava i u lipnju ove godine trebale bi biti operativne.

Post je objavljen 02.02.2009. u 22:45 sati.