Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Britanska kraljevska obitelj za hrvatski ulazak u NATO

Britanska princeza Anne stigla je u ponedjeljak u sužbeni posjet Hrvatskoj i sastala se s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem s kojim se suglasila da se hrvatsko-britanski odnosi razvijaju pozitivno, priopćeno je iz Ureda predsjednika.



Princeza Anne prisjetila se svog boravka u Hrvatskoj 1972. godine i izrazila zadovoljstvo ponovnim dolaskom. Nakon kraćeg razgovora, predsjednik Mesić sa suprugom priredio je gošći i osobama u njezinoj pratnji svečanu večeru i u zdravici podsjetio na dugu tradiciju hrvatsko-britanskog prijateljstva. Rekao je kako ne bi bilo dobro da se zaborave korijeni tog prijateljstva koji sežu do razdoblja savezništva stvorenog za vrijeme Drugog svjetskog rata, navodi se u priopćenju.

Kći kraljice Elizabete II. boravit će u Hrvatskoj do srijede 4. veljače i uz Zagreb posjetiti Split. Princeza Anne prvi je put posjetila Hrvatsku 1972. godine u pratnji kraljice Elizabete II. koja je boravila u državnom posjetu na poziv tadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita i tom prigodom bila u Zagrebu, Đakovu, Dubrovniku, Puli i na Brijunima. Godine 1996. princeza je posjetila Split na proputovanju prema BiH gdje je obišla britanske vojnike u sklopu mirovne misije u toj zemlji.

Uoči dolaska princeze Anne, britanski veleposlanik u Hrvatskoj David Blunt izjavio je da dolazak tako visokog člana britanske obitelji "odražava važnost koju Velika Britanija pridaje bilateralnom strateškom partnerstvu s Hrvatskom", i to u "ključnom trenutku kada se za Hrvatsku u 2009. godini donose važne odluke o njezinom približavanju NATO-u i EU-u". Velika Britanija je ratificirala Protokol o proširenju Sjevernoatlantskog saveza na Hrvatsku i snažno je podupire u njenim nastojanjima da postane punopravna članica EU-a.

Veleposlanik ističe da će posjet princeze Anne biti odlična prigoda da vidi ključne promjene u Hrvatskoj od njezina zadnjeg posjeta prije deset godina, kao i prigoda da u Zagrebu i Splitu pruži potporu ranjivim društvenim skupinama i pokaže interes za zaštitu ugroženih životinjskih vrsta. Tijekom višednevnog posjeta Hrvatskoj, princeza Anne obići će zagrebačku udrugu Krila -Terapijsko jahanje, Centar za rehabilitaciju "Zagreb" - Podružnicu Sloboština, Polikliniku za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, a u Splitu Pomorsku bazu Lora te Mediteranski institut za istraživanje života Medils.

Princeza Anne drugo je dijete i jedina kći kraljice Elizabete II. i vojvode od Edinburgha. Rođena je 1950. godine, a titulu "kraljevska princeza" dodijelila joj je kraljica Elizabeta II., u lipnju 1987. godine zbog važnosti kraljevskih dužnosti koje obavlja u njezino ime. Kraljevska princeza godišnje obavi oko 700 kraljevskih dužnosti i javnih pojavljivanja, a posebno se ističe dobrotvornim radom. Obnaša dužnost međunarodne predsjednice zaklade "Save the Children Fund" koja se brine za socijalno ugroženu djecu u Velikoj Britaniji i u četrdeset dvije druge zemlje svijeta i pokrovitelj je udruge "Riders for Health" koja pruža zdravstvenu skrb u ruralnim područjima Afrike. Princeza Anne usko surađuje s brojnim dobrotvornim društvima poput "The Princess Royal Trust for Carers", najvećim servisom za pružanje pomoći osoba s invaliditetom i kroničnim bolesnicima. Poznata je i po sklonosti prema konjičkom sportu u kojem je osvojila dvije srebrne i jednu zlatnu medalju na europskim prvenstvima te je jedini član britanske kraljevske obitelji koji se natjecao na Olimpijskim igrama. Predsjednica je Britanskog olimpijskog odbora te članica Međunarodnog olimpijskog odbora i Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Princeza Anne u braku je s viceadmiralom Timothyjem Laurenceom i ima dvoje djece iz prvog braka s kapetanom Markom Philipsom.

Post je objavljen 02.02.2009. u 22:38 sati.