Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Slovenski parlament planira raspravu o pristupnim protokolima idućeg tjedna

Sjednica slovenskog parlamenta koja je neposredno uoči odlučivanja o ratifikaciji pristupnih protokola za uključivanje Albanije i Hrvatske u NATO savez bila prekinuta, mogla bi se nastaviti idućeg tjedna, objavio je u petak u izjavi za javnost predsjednik slovenskog parlamenta Pavle Gantar.
Slovenski parlament
"Prekinutu sjednicu planiramo nastaviti idućeg tjedna. Prije toga, na izvanrednoj sjednici, održat će se rasprava o novom prijedlogu zaključnog računa proračuna za 2007. godinu", objavio je Gantar.

Sjednica na kojoj su trebali biti ratificirani pristupni protokoli za Albaniju i Hrvatsku prekinuta je u četvrtak kasno navečer nakon proceduralnog zapleta koji su izazvali zastupnici Slovenske stranke (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, a ticala se upravo spomenutog proračuna.

Zbog nalaza državne revizije koja je u proračunu za 2007. godinu, kad je vladu vodio Janša, našla nepravilnosti, zastupnici parlamentarne većine prihvatili su rješenje revizije po kojoj je ta proračunska godina završila s deficitom, a ne sa suficitom. Janšini zastupnici na to su zaprijetili izlaskom iz dvorane, što je prijetilo gubitkom dvotrećinske većine zastupnika potrebne za ratifikaciju albanskog i hrvatskog pristupnog protokola, pa je sjednica uz slaganje najvećeg dijela zastupnika morala biti prekinuta.

Gantar je u petak najavio da nastavak sjednice postaje moguć pošto je vlada o zaključku revizije još jednom raspravljala i poslala novi prijedlog zaključnog računa u parlament. To bi trebalo "smiriti" stranku bivšeg premijera koji je jučerašnji postupak vlade i parlamentarne većine nazvao nerazumljivom "ideološkom osvetom" ljevice jer tvrdi da žele prikazati deficit u 2007. godini, koja je do sada vrijedila za financijski najuspješniju.

Kada će nastavak prekinute sjednice biti sazvan još nije sasvim jasno, no u petak su na kolegiju predsjednika parlamenta mogućnost novih zapleta najavili predstavnici Slovenske pučke stranke (SLS) i Slovenske nacionalne stranke (SNS) koji tvrde da zastupnici još jednom trebaju pogledati hrvatsku dokumentaciju koja je poslana NATO savezu jer su u njoj možda "zemljovidi" ili pak prikaz stanja na granici koje je promijenjena hrvatskim "jednostranim potezima".

Predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič ustvrdio je da ne može vjerovati premijeru Borutu Pahoru koji je zajamčio da u hrvatskoj dokumentaciji nema mapa i prejudiciranja graničnog stanja i da svu dokumentaciju zastupnici trebaju još jednom pregledati iako su to već jednom, potkraj prošlog tjedna, učinili uz posebno odobrenje Pahora, ali tada ništa sumnjivo nisu otkrili. Treba pažljivo pregledati sve jer je te dokumentacije za 12.000 stranica, upozorio je Jelinčič.

Predsjednik parlamenta Pavle Gantar je izjavio da on o njihovu zahtjevu ne može odlučivati jer spomenuti dokumenti nisu u vlasništvu parlamenta niti mu stoje na raspolaganju. Jelinčič je zato zatražio da cjelokupnu dokumentaciju osigura slovenska vlada i da je zastupnici ponovo dobiju na uvid.

Post je objavljen 31.01.2009. u 12:04 sati.