Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/phegda

Marketing

Vanadijci

Potaknuta komentarom u prošlom postu odlučila sam nešto naučiti od mješčićnici (Ascidiacea) i to podijeliti s vama.
Odrasla mješčićnica (e da mi je čut kako joj se ime izgovara bez lomljenja jezika) živi pričvršćena za podvodne stijene u morskim plićacima. Izgleda kao mala kvrgava mješina pa je po tome dobila ime. Na tijelu joj se ističu dva otvora. Kroz jedan vodena struja ulazi u nju a na drugi izlazi. To znači da sve obavlja istovremeno: klopanje, disanje, kakanje. A seks?
Image and video hosting by TinyPic
Mješčićnica je otvorena za razne mogućnosti zato što je hermafrodit, a može se razmnožavati i nespolno. Prilikom nespolnog razmnožavanja na tijelu joj izraste pup, koji kad ojača postaje samostalna mješčićnica. Spolnim razmnožavanjem mješčićnica proizvodi jajašca i spermije koja se oplođuju unutar trbušne šupljine ili u okolnoj vodi. Iz jajašca se razviju ličinke, koje neko vrijeme mašu repićima i plivaju oko mamotate kao punoglavci a nakon par dana se pričvršćuju za podlogu glavom na dolje. Doslovno zagrizu zemlju i nakon toga glavu koriste kao učvrščivač a peraje i rep im otpadnu.
Image and video hosting by TinyPic
Mješčićnica obožava vanadij, želi ga, treba i uspijeva ga isfiltrirati iz morske vode i zadržati u tijelu u milijun puta većoj koncentraciji nego što je u vodi. Kako na brzinu pored svakodnevnog obroka uspijeva uloviti i vanadij i čemu joj služi? U jednovečernjem on-line istraživanju nisam uspjela naći odgovor. Semiramida?
Image and video hosting by TinyPic ove izgledaju kao vjenčanica


Post je objavljen 31.01.2009. u 00:20 sati.