Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

SV. IVAN BOSCO NAS OTAC

Image and video hosting by TinyPic

.
Sv. Ivan Bosco nas utemeljitelj je jedan od najpoznatijih svetaca prošloga stoljeća. Rođen je 16. kolovoza 1815. u siromasnoj obitelji Franje i Margarite Bosco.Obitelj je zivjela u Becchiju - zaseoku Morilada (Castelnuovo d'Asti, danas Castelnuovo don Bosco). Još nije imao ni dvije godine kad je ostao siroče bez oca. Sva briga za kuću i malo gospodarstvo palo je na mamu Margaritu. U svojim 'Uspomenama' don Bosco sam priznaje: ''Želja da okupljam oko sebe djecu i mladež i da ih vjerski poučavam pojavila se u meni kad sam imao tek 5 godina. To je bila jedina želja koju sam poznavao: da bih se mogao čitav život posvetiti mladeži. Rad s mladeži činio mi se kao jedina zadaća poradi koje sam ja uopće i bio na svijetu."

Sa 26 godina, don Bosco je zareden za svecenika. Uz milost zahvaljuje svoj uspjeh i vlastitoj izdržljivosti te vjernosti prema svome zvanju. Kao životno načelo svoga dušobrižničkoga rada postavio je slijedeće: "U svemu me moraju voditi ljubav i dobrota sv. Franje Saleškoga."

Okupljao je oko sebe napustenu i siromasnu mladez svoga vremena. Jedni cilj bio je spas duse. Broj mladih koji su se okupljali oko Don Bosca postajao je sve veći. Bilo je potrebno mnogo znoja, molitve i providnosti za osnivanje oratorija, ali nakon mnogo muka naprezanja i nastojanja uspjelo mu je. U oratoriju, mladi su mogli dobiti dublji odgoj i recept svetosti. Očito je poseban Božji blagoslov pratio i pomagao njegovo djelo. Među tom mladeži počela su se javljati i svećenička zvanja pa je don Bosco osnovao Salezijansku družbu koja će se brinuti osobito za siromašnu i napuštenu djecu i mladež, nju pomagati, odgajati i spremati za život. Veliku ulogu u don Boscovu sustavu imali su ispovijed i pričest. Mladići odgojeni u tom duhu postajali su samostalni, čestiti građani i dobri kršćani, a mnogi su se posvetili i duhovnom staležu.
Don Bosco je umro godine 1888. Svetim ga je proglasio papa Pio XI. godine 1934. Danas je Salezijanska družba jedna od najbrojnijih redovničkih zajednica u Crkvi. Bog je, doista, blagoslovio don Boscovo djelo!

Post je objavljen 30.01.2009. u 21:09 sati.