Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Glavni tajnik NATO-a nada se brzoj normalizaciji odnosa s Rusijom

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u četvrtak je izrazio nadu da će Sjevernoatlantski savez uskoro normalizirati odnose s Rusijom, javljaju ruski mediji.

"Kad se ispune uvjeti za obnovu normalnih odnosa s Rusijom u Vijeću NATO-Rusija, a ja se nadam da će to dogoditi uskoro, mislim da bi se bilo korisno poslužiti tim tijelom za uključenje Rusije u širu suradnju i izgradnju međusobna povjerenja", rekao je Scheffer tijekom seminara u Rejkjaviku.

Veleposlanici NATO-a i rusko izaslanstvo razgovarali su kako poboljšati suradnju u Afganistanu u ponedjeljak na prvome sastanku nakon šestomjesečna zamrzavanja takvih susreta kojima je NATO odgovorio na rusku vojnu intervenciju u Gruziji.

Vijeće NATO-Rusija glavni je forum za suradnju Saveza i Moskve, a sastanke je NATO prekinuo u kolovozu kad je osudio rusku vojnu akciju u Gruziji kao nerazmjeran odgovor. Obnovu sastanaka zagovarale su Njemačka, Francuska i Italija tvrdeći da NATO mora razgovarati s Rusijom.

Glavni tajnik NATO-a trebao bi se sastati s potpredsjednikom ruske vlade Sergejem Ivanovom na rubu Muenchenske konferencije o sigurnosti 7. i 8. veljače.

Post je objavljen 30.01.2009. u 13:11 sati.