Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO zatražio istragu o curenju informacija

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer zatražio je u četvrtak da se istraži "neprihvatljivo" curenje podataka iz internih dokumenata Saveza o borbi protiv krijumčara droge u Afganistanu, koje je objavio njemački tjednik Der Spiegel.

"Glavni tajnik smatra neprihvatljivim da povjerljivi dokumenti izlaze u javnost" i "zatražio je da odmah počne istraga koja se mora pomno provesti", rekao je njegov glasnogovornik James Appathurai.

Vrhovni zapovjednik u Europi američki general John Craddock potaknuo je živu raspravu u vojnom vrhu Saveza dopustivši ubijanje krijumčara opijuma u Afganistanu bez obzira na to jesu li povezani s talibanima pobunjenim protiv vlade u Kabulu, po pismu koje je u četvrtak objavio SpiegelOnline.

Pismo je poslano dvojici generala na visokom položaju u ISAF-u: Nijemcu Egonu Rammsu iz NATO-ova glavnog područnog stožera u Brunssumu i Amerikancu Davidu McKiernanu, zapovjedniku u Afganistanu, piše SpiegelOnline.

Oni su odbili izvršavati naputak koji drže protivnim međunarodnome pravu i propisima ISAF-a, snaga koje djeluju po UN-ovu mandatu, piše časopis.

James Appathurai je istaknuo da je general Craddock prenio tek jedno "razmišljanje" i kako je "normalno" da ono bude predmetom rasprave među vojnim dužnosnicima prije nego se napokon utvrde pravila borbe s krijumčarima.

Glasnogovornik generala Craddocka brigadir Derek Crotts izjavio je pak da "nije izdana nikakva naredba", s obzirom na to da rasprava još nije završila.

Post je objavljen 30.01.2009. u 13:09 sati.