Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rasprava u NATO-u zbog dozvole za likvidaciju krijumčara droge u Afganistanu

Glavni zapovjednik NATO-a američki general John Craddock izazvao je živu raspravu u sjedištu NATO-a kad je, po pismu koje je u četvrtak objavio "SpiegelOnline", dopustio likvidaciju krijumčara opijuma u Afganistanu.

U tom je pismu general Craddock ISAF-u, snagama koje su pod zapovjedništvom NATO-a, zapovjedio da počnu progon "svih krijumčara droge i njihovih pogona" te dopustio primjenu svih, pa i najekstremnijih, sredstava, odnosno čak i ubojstvo, prenio je tjednik Der Spiegel na svojoj internetskoj stranici.

"Više nije nužno prikupljati vojne obavještajne podatke ni dokazivati za svakog krijumčara ili pogon za proizvodnju droge u Afganistanu da ispunjavaju zahtjeve vojnog djelovanja", odnosno da su povezani s talibanima koji su se pobunili protiv vlade u Kabulu, napisao je general Craddock.

Pismo je naslovljeno na njemačkoga generala Egona Rammsa iz NATO-ova zapovjedništva u Brunssumu u Nizozemskoj i na zapovjednika međunarodnih snaga u Afganistanu američkoga generala Davida McKiernana, piše "SpiegelOnline".

Ta dvojica generala odbijaju provesti taj naputak, a ocjenjuju ga protivnim međunarodnome pravu i pravilnicima za provedbu operacija međunarodnih snaga NATO-saveza (ISAF), po časopisu.

General Craddock svoja je stajališta opravdao podsjetivši da su članice NATO-a u listopadu pristale u Afganistanu napasti krijumčare heroina koji financiraju talibane.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai naglasio je da glavni stožer NATO-a u Europi "nije izdao zapovijed, nego 'naputak' koji su komentirali vojni dužnosnici". Drži kako je "posve normalno da se u zapovjednom lancu raspravlja o provedbi" odluke da se ISAF-u dopusti da djeluje protiv krijumčara droge koji podupiru talibane.

"Nitko nije zapovjedio niti zatražio nešto ilegalno", reagirao je glasnogovornik generala Craddocka pukovnik Derek Crotts, dodavši da se plan i pravila djelovanja ISAF-a u borbi protiv droge u Afganistanu "još proučava".

Zemlje NATO-a u listopadu su se dogovorile da će ISAF protiv krijumčara djelovati samo s onim vojnicima "kojima to dopuste njihove vlade".

Afganistan proizvodi 90 posto svjetskog opijuma, baze za proizvodnju heroina koji se prodaje u Europi i u srednjoj Aziji.

Kako ističu stručnjaci, talibani od trgovine heroinom zarađuju oko 365 milijuna eura.

Post je objavljen 30.01.2009. u 13:02 sati.