Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Hoće li Hrvatska preživjeti do izbora?



Izbori su za sve političare biti ili ne biti. Izaberu li vas, imate osiguranu egzistenciju slijedećih nekoliko godina, a ako se malo potrudite pa uspijete ući na kakvu poziciju u nekoj od državnih firmi i doživotno. Zato i ne čudi da se u izbornoj godini političari potpuno raspamete i da otvoreno lažu na sve strane ne bi li ponegdje prikupili pokoji glas više. Njih nije briga što će biti nakon izbor te kolika će cijena biti plaćena zbog svih predizbornih laži. Nije ih briga jer su njihove pozicije osigurane i država će uvijek naći novca za njihove plaće, jer oni koji im i isplaćuju plaće također su dio njih.

Tako ovih dana slušamo Sanadera kako brani proračun. Laže da nismo u recesiji i poručuje da nema govora o rebalansu proračuna. Naravno, znao i on sam da laže, ali sad su izbori i treba izgurati tih par mjeseci do izbora, treba osigurati svojim partijskim kolegama udobne fotelje i osigurana primanja, jer čim izbori završe, netko će sve to morat i platit.

Tko će to platit? Pa vi narode! Vi koji će te izabrati njih i time im osigurati sve moguće privilegije. Oni će vama ispostaviti sve račune. Pa neće valjda sebi naplatiti ako mogu vama? Ostaje samo pitanje koliko će to naplatiti?

Puno više nego uopće mislite da se može. Platit će te to svojim radnim mjestom, svojom penzijom, svojom invalidninom, svojim zdravljem, svojim životom… svime onime čime se sad zaklinju da će branit samo da bi dobili vaš glas. Realnost je jednostavno takva da je ovaj proračun neodrživ. Neodrživ je jer je rađen pod pretpostavkom rasta BDP-a od 2%, a realnost je da ćemo biti sretni ako BDP ne bude zašao u negativan teritorij. Veliko je pitanje hoće li Hrvatska moći redovno otplaćivati svoje dugove, hoće li poduzeća moći vraćati svoje dugove, te na kraju krajeva hoće li poduzeća uopće moći poslovati?

Hrvatsku ne da nije zahvatio val, već tsunami nelikvidnosti jer nitko nikome više ništa ne plaća što nije stvarno nužno platit. U takvim uvjetima poslovanje nije moguće i samo je pitanje vremena kada će nas zapljusnuti val otkaza i stečajeva. U godini najveće ekonomske krize u zadnjih 60 godina, naši veleumni političari zabranili su rad trgovina nedjeljom te time dodatno utjecali na smanjenje ekonomskih aktivnosti kada se počela gledati svaka kuna.

Hrvatski proračun neodrživ je jer imamo 500.000 branitelja, a svaki od njih (bio pravi branitelj ili „uredski štakor“ branitelj) ima određene privilegije koje se financiraju iz državnog proračuna. Omjer zaposlenih i umirovljenika je takav da nam je i bez recesije omča za vratom, a sada to postaje kamenčuga oko vrata. Unatoč svemu, Sanader ne odustaje od grandioznog projekta „Pelješki most“ koji se u ovakvim uvjetima neće isplatiti ni za 50 godina. Ne odustaje od svih predviđenih socijalnih prava.

Laže. Sanader laže. Čim prođu izbori puno toga će nestati jer novac za sve te stavke ne postoji. Nemojte samo nakon izbora odjednom postati pametni i govoriti kako vas je Sanader prevario. Tada je kasno za vas, a njega više nije briga. Za njega ste tada samo jedan od onih koje treba maknuti što dalje od njega da mu ne smetaju.

Post je objavljen 29.01.2009. u 09:51 sati.