Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novljanka1

Marketing

Ono naše što nekad bijaše: BOSANSKONOVSKE ZNAMENITOSTI

Image and video hosting by TinyPic

Hotel "Una" - godina 1982.
Naš ljepotan - Bosanski Novi - smješten među krasoticama Unom i Sanom, po mnogo čemu znamenit je grad. Evo samo nekoliko činjenica: Izgrađena i puštena u promet 1872. godine prva bosanskohercegovačka željeznica normalnog kolosijeka između Bosanskog Novog i Banjaluke. Povjesni primat posve je neupitan jer je to bila i prva direktna komunikacija sa srednjom Europom.
I prva pošta evropskog tima otvorena je u našem gradu, a spominje se godina 1878.
Bosanski Novi je postao svjetska atrakcija izgradnjom tri kilometra dugog znamenitog Keja, godine 1906., s alejom sjenovitih mirisnih lipa. Nakon izgradnje Keja nastala je znamenita uzrečica o sličnosti Bosanskog Novog i Pariza, po keju na Uni i Sani, odnosno po keju na rijeci Seni.
Bosanskonovska općina bila je u centru zbivanja i kada je u pitanju industrijski razvoj. Najveća pilana na Balkanu, sa 140 gaterskih pila za rezanje oblovine, izgrađena je 1892. godine u selu Dobrljin. U Dobrljinu je tih godina odigrana i prva nogometna utakmica u Jugoslaviji pod reflektorima, odnosno 700 sijalica. Uslijedila su potom otvaranja ugljenokopa u Lješljanima i Cerovici, te Tvornica gipsa u Blagaju. Novski kotar uzdigao se na vicešampionsko mjesto po dohotku u Bosni i Hercegovini. Pojam u tekstilnoj industriji bivše nam države bio je Kombinat “Sana”, a ništa manje značajan u drvnoj privrednoj grani nije bio “Lignošper”. Najveći proizvođač gipsa u Europi bio je Rudnik nemetala “Japra” u Blatni. I tako dalje, i tako dalje...
Sve ovo i mnogo, mnogo više možete saznati u Monografije o Bosanskom Novom, autora mr.sc. Ante Milinovića. Izdavač je Zavičajne zajednice Bosanski Novi iz St. Louis-a, gdje možete dobiti i sve informacije o distribuciji i točnom vremenu izlaska Monografije.


Post je objavljen 28.01.2009. u 12:38 sati.