Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Jastučići s kiselim zeljem

Image and video hosting by TinyPic


Nadjev
200g tvrdog sira (Emmentalera)
200 g kiselog zelja, narezanog na rezance
(200 g rajčica)
sol, papar
1 češanj češnjaka
1 čajna žlica kumina

Tijesto za pizzu
300 g brašna
3 žlice ulja
sol
pola kocke svježeg kvasca
50 ml mlake vode

Umak
Svežanj peršinovog lišća
150 g kiselog vrhnja
sol, papar



Za nadjev, sir narežite na kockice.
Kiselo zelje dobro ocijedite.
Rajčice možete izostaviti (ja jesam – jer ih sad po zimi nemam, a nisam zadovoljna kvalitetom onih kojih ima u trgovinama). Ali ako ih koristite, operite ih, odstranite im središnji vodenasti dio sa sjemenkama (taj dio se ne upotrebljava jer bi sve razvodenio), a ostatak rajčice narežite na kockice.
Češnjak očistite i nasjeckajte.
Pomiješajte sir sa zeljem i češnjakom (i rajčicama). Posolite i popaprite i dodajte kumin.

Za tijesto, u 50 ml mlake vode razmrvite kvasac i dodajte na vrh noža šećera kristala i šećera u prahu. Ostavite na toplom da smjesa uzađe.
Kad uzađe, dodajte brašno, ulje i sol i zamijesite tijesto, po potrebi dodajte mlake vode.

Tijesto odmah razvaljajte.
Možete rezati krugove promjera 10ak cm pa ćete na kraju imati «punjene polumjesece». Ili tijesto možete rezati na kvadrate pa ćete na kraju imati «punjene trokute».
Meni je draža ova verzija s kvadratima, jer pritom ne ostaju svi oni komadići tijesta koji ostanu kad izrezujem krugove.

Na svaki komad tijesta stavite malo nadjeva. Preklopite i robove stisnite vilicom.
Image and video hosting by TinyPic

Punjene jastučiće složite na lim i pecite 15ak min. u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva.


Za umak, peršin sitno nasjeckajte i pomiješajte ga s kiselim vrhnjem. Dodajte sol i papar. Po želji, posipajte ga crvenom paprikom i poslužite ga uz punjene jastučiće.



*Recept je iz časopisa Lisa: Čarolija okusa, 18. 9. 2003.


Recepti s kiselim zeljem...
Rolice s kiselim zeljem
...




Post je objavljen 28.01.2009. u 09:30 sati.