Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Što se čita(lo) u Bijeloj kući

Obama Reads
Kako se čini, među američkim predsjednicima ne vlada velika konkurencija kad je u pitanju čitanje knjiga. Kažu da čak ni John Kennedy, koji je sam primio Pulitzerovu nagradu za svoje djelo Profili hrabrosti, nije odmakao daleko od romana o Jamesu Bondu. Iznimka je možda bio jedino Bill Clinton koji je bio poznat po tome da paralelno čita između tri i deset knjiga, a omiljena romani su mu neamerička djela - Marquezovih Sto godina samoće i Coelhov Alkemičar.

Kad su nakon američkih izbora fotografi slikali predsjednika Obamu kako izlazi iz zrakoplova s knjigom u ruci, počelo se nagađati što novi američki predsjednik čita u tom trenutku i koje su mu najomiljenije knjige, a počelo se govoriti i o čitalačkim navikama bivših predsjednika. Knjiga koju je Barack Obama držao u ruci na toj fotografiji je djelo Fareeda Zakarije Post-američki svijet, u kojem autor pokušava dokazati da će doći do opadanja američke moći i utjecaja prvenstveno zbog uspona Kine i Indije, a ne zbog američkog slabljenja.

Mnogi su bili iznenađeni kad je prošle godine Karl Rove u Wall Street Journalu napisao da je tadašnji predsjednik George Bush strasni čitatelj knjiga i da se s njim natjecao u tome tko će pročitati više knjiga tijekom godine dana. Krajnji rezultat – po Roveu – skoro nevjerojatnih 110:95 u korist bivšeg savjetnika predsjednika Busha. U istom smo tekstu saznali da sad već bivši američki predsjednik najviše voli čitati biografije i knjige o baseballu, te da je tijekom te godine pročitao knjige o Abrahamu Lincolnu, Marku Twainu, Andrewu Carnegieu, belgijskom kralju Leopoldu i Džingisu Kanu. Od romana bivši američki predsjednik je pročitao čak osam krimića Johna MacDonalda u kojima se pojavljuje privatni detektiv Travis McGee. Pročitao je i roman Sljedeći Michaela Crichtona i špijunsko politički triler Vincea Flynna Izvršna ovlast. U istoj godini bivši američki predsjednik pročitao je i roman Stranac nobelovca Alberta Camusa. U spomenutom tekstu Karl Rove iznosi kako su posve slučajno on i predsjednik Bush u jednom trenutku čitali istu knjigu – biografiju Abrahama Lincolna koju je napisala Doris Kerns Goodwin pod naslovom Ekipa rivala. Zanimljivo je da se na posteru u jednoj knjižnici u Illinoisu nalazi fotografija iz 2006. godine na kojoj se vidi tadašnji senator Barack Obama kako čita tu istu knjigu.

Obama Reads
Međutim, samo letimičan pogled na knjige o kojima je u svojim interviewima govorio novi predsjednik, pokazuje da njega privlači nešto drugačija literatura. Na YouTubeu se može pronaći video na kojem Barack Obama kaže da mu je najdraža knjiga djelo Mauricea Sendaka Gdje su divlje stvari, pisana za djecu. Od knjiga za koje kaže da su najviše na njega utjecale tu su klasici američke književnosti kao što je Hemingwayov roman Za kim zvono zvoni, Nevidljivi čovjek Ralpha Ellisona i Melvilleov Moby Dick. Barack Obama – i sam autor dvaju prošlogodišnjih bestsellera Snovi mog oca i Smjelost nade – važnom knjigom za svoje obrazvoanje smatra i autobiografiju crnačkog aktivista Malcolma X-a i djela kao što su Filozofija i književnost Petera Thompsona i Nietzscheovo Tako je govorio Zaratustra. Od klasika američki predsjednik je često izdvajao i Solomonovu pjesmu, nobelovke Toni Morrison, koja je inače zdušno podržavala njegovu predsjedničku kampanju, Shakespeareovog Hamleta i Zlatnu bilježnicu, britanske nobelovke Doris Lessing.


Post je objavljen 26.01.2009. u 20:58 sati.