Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Novoizabrano rukovodstvo Zelene liste održalo tiskovnu

Novoizabrani supredsjednici Zelene liste; Mile Sokolić i Vlasta Toth, održali su 20. siječnja u stranačkim prostorijama tiskovnu konferenciju na kojoj su najavili izlazak Zelene liste na lokalne izbore.

Zelena lista je politička stranka nastala početkom 2007. godine od lokalne političke stranke "Zeleni za Zagreb" koja je još na lokalnim izborima 2005. zabilježila prve uspjehe dobivši 6 lokalnih vijećnika u zagrebačkim četvrtima. Stranka nakon nešto više od godinu dana rada na nacionalnom nivou ima članove u desetak hrvatskih županija. Zelena lista je pridružena članica Europske zelene stranke. Nakon održane skupštine u prosincu 2008. supredsjednici stranke su Vlasta Toth (Zagreb) i Mile Sokolić (Karlovac). Glavna tajnica je postala Lidija Gredičak, a organizacijski tajnik stranke ostao je Darko Stošić.

Jedan od ciljeva Zelene liste je politička participacija predstavnika interesnih skupina koji se zalažu za zaštitu okoliša i održivi razvitak u predstavnička tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i u Saboru RH. U tom smislu Zelena lista će predložiti svoje kandidate na sljedećim lokalnim izborima, gdje god to bude moguće.
Zelena lista nastoji djelovati u skladu s načelima i praksom drugih zelenih stranaka u Europi, pa tako smatramo da imamo svojevrsnu pionirsku ulogu na hrvatskoj političkoj sceni, zajedno sa svima onima koji slično misle.
Za razliku od pretjerano centraliziranih političkih stranaka u Hrvatskoj, čiji stranački lideri prakticiraju autoritarnu praksu iz koje teško može proizaći nešto dobro za društvo koje želi biti demokratsko, Zelena lista kroz svoju organizaciju rada nastoji ukazati da postoje i drugi obrasci i politički modeli koji nužno ne trebaju uključivati strogu hijerarhiju u upravljanju, gdje najbolje prolaze interesne skupine iz sjene, koji imaju utjecaj na ključne odluke.
Zelena lista ima dvoje supredsjednika, muškog i ženskog, a rodnu ravnopravnost prakticira u svojim redovima od najvišeg do najnižeg nivoa.

Ulazak stvarnih i iskrenih zagovaratelja zaštite okoliša u predstavnička tijela na znači i namjeru sudjelovanja u izvršnoj vlasti. Cilj Zelene liste je pokušati okupiti respektabilan pokret onih koji žele živjeti u organiziranom i zdravom okolišu i stvoriti prostor za odgovorniji odnos prema okolišu.

Pogledajte opširnije ovdje.

www.zelena-lista.hr


Post je objavljen 26.01.2009. u 17:28 sati.