Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pokisli

Marketing

Kviz

Koliko poznajemo u ono što vjerujemo (ili ne vjerujemo)?

Testirajte svoje znanje iz Biblije i povijesti kršćanstva - a za nekoliko dana staviti ću ovdje odgovore, pa ćete vidjeti da li se bili u pravu, ili u krivu. Ovakvih kvizova biti će još.

1. Koji je nadimak dobio Petar od Isusa?
a) Kefa
b) Kajfa
c) Juda

2. U čijem se evanđelju najviše govori o Mariji?
a) Matej
b) Ivan
c) Luka

3. Po Bibliji; što je Isus došao donijeti na zemlju?
a) ništa
b) mir
c) mač

4. Tko su po Bibliji, djeca Božja?
a) vjernici
b) nevjernici
c) bilo tko

5. Tko je izrekao sljedeću rečenicu iz Biblije u Rimljanima 8 - 38: "Uvjeren sam doista: ni smrt, ni život, ni anđeli, ni vlasti, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, 39 ni visina, ni dubina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu, Gospodinu našemu." ?
a) bivši progonitelj kršćana
b) Lazar
c) Abraham


Edit: Evo nakon nekoliko dana i odgovora na kviz (hvala vam svima na odgovorima, vidim neki od vas su dobro upućeni):

1. a) Petar je od Isusa dobio nadimak "Kefa", što znači "Petar-Stijena"

2. c) Najviše o Mariji se govori u Lukinom evanđelju

3. c) Po Bibliji, Isus je došao donijeti mač na zemlju, i reći nam postoji kraljevstvo nebesko, i da ne može svatko u njega ući:
Matej 10 - 34 34 "Ne mislite da sam došao donijeti mir na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač. 35 Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine; 36 i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi.

4. Zapravo sam ja ovdje pogriješio u odgovorima, najtočniji odgovor bi možda bio pod "oni koji slijede Krista" (jer i recimo sotonisti vjeruju u Boga, no kontra njega su). Svi smo od istoga izvora, stoga se svi možemo nazivati barem česticama od Boga. No "djecom Božjom" se, barem po Bibliji; ne mogu svi nazivati. To je poseban termin u Bibliji. Najbliži tome od ponuđenih odgovora bi pod:
a) Ivan 1 - 12 A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime, 13 koji su rođeni ne od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego - od Boga

5. a) Bivši progonitelj kršćana - Pavao, koji se obratio

Post je objavljen 24.01.2009. u 13:39 sati.