Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pahor pozdravio inicijativu Europske komisije

Slovenski premijer Borut Pahor pozdravio je u petak inicijativu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna kao naznaku da je Europska komisija spremna sudjelovati u rješavanju slovensko-hrvatskoga graničnog spora.

"Rehnova inicijativa jasno pokazuje da se slovensko-hrvatskim graničnim pitanjem mora baviti Europska komisija, onoliko koliko je to u njezinoj nadležnosti, želi li da se širenje EU-a na zapadni Balkan nastavi bez većih teškoća", rekao je Pahor, a prenijela Slovenska tiskovna agencija STA.

U vezi sa slovenskom blokadom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i inicijativom da se do uključenja Hrvatske u EU riješi granično pitanje, Pahor je objasnio da je za Sloveniju bitno utvrditi početni položaj na granici kakav je bio 25. lipnja 1991. kad su Slovenija i Hrvatska proglasile neovisnost i načelno međusobno priznale tadašnju međurepubličku granicu kao međudržavnu.

"Svi akti koji su učinjeni nakon toga, a djelomice su sadržani i u hrvatskim zakonima koji su tijekom pregovora s EU-om poslani Europskoj komisiji na usklađivanje s europskom pravnom stečevinom (aquisom), ne mogu biti predmetom koji bismo, ako bismo se za to odlučili, predali trećoj, posredničkoj strani na odlučivanje", rekao je Pahor.

Ponovio je stajalište kojima je Slovenija u vezi s hrvatskim "prijepornim pristupnim dokumentima" objašnjavala blokadu hrvatskih pristupnih pregovora na dvjema prošlim pristupnim konferencijama, te zatražila da se "prijeporni" zakoni povuku ili izuzmu ako se o sporu bude odlučivalo arbitražom ili na međunarodnom tijelu.

"Mislim da je taj zahtjev Slovenije posve razumljiv. Da nismo dali svoje rezerve na nastavak pregovora Hrvatske s EU-om, ispalo bi da prešutno odobravamo odluke koje je donijela Hrvatska (na granici), a time bismo priznali prejudiciranje granice", rekao je Pahor.

Dodao je da je za strategiju odnosa s Hrvatskom zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova koje radi na tezama deklaracije o odnosima s Hrvatskom, pri čemu će najvažnije biti granično pitanje.

"Na rješavanju toga pitanja bit će poseban naglasak. Kad deklaracija bude kvalitetno pripremljena, dat ćemo je na prosudbu predsjednicima političkih stranaka. Nakon toga će se procijeniti i odlučiti kad je pravo vrijeme da je parlament i prihvati", rekao je Pahor.

Govoreći o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog protokola za ulazak u NATO, što se očekuje u slovenskom parlamentu potkraj idućeg tjedna, Pahor se suprotstavio mišljenjima da bi glasovanje trebalo odgoditi i ratifikaciju usklađivati sa "slovenskim nacionalnim interesima" vezanim za granično pitanje, kako to traže neke manje stranke.

"Kao predsjednik Vlade zagovaram ratifikaciju, ne kao zagovornik hrvatskih, nego slovenskih interesa. Ratifikacija protokola o ulasku Hrvatske u NATO u našem je interesu jer moramo ojačati vjerodostojnost Slovenije u međunarodnoj zajednici", rekao je Pahor, podsjetivši da je Slovenija za pozivnicu Hrvatskoj da uđe u NATO glasovala na lanjskom susretu na vrhu Saveza u Bukureštu.

Uz to, Pahor smatra da je ratifikacija potrebna i s obzirom na povećanu osjetljivost međunarodne zajednice da se riješi granični spor s Hrvatskom, što je, po njegovoj ocjeni, posljedica slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Post je objavljen 24.01.2009. u 13:36 sati.