Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Knedle sa šljivama (marelicama)

Nakon što sam u prethodnom postu iznijela svoj elaborat o tome zašto unosim recepte koje ne volim, nastavljam s unošenjem takvih recepata. bang

Kao dijete voljela sam knedle, ali ne jedem ih već 20ak godina. Kad ih kuham, nakon 15 min. kuhanja izvadim 1 knedlu. Seciram ju na tanjuru da vidim je li iznutra kuhana, ali uopće me ne privlači da ju pojedem. Već se zna, kad je na tanjuru secirana knedla može ju pojesti tko god hoće jer «Sanela ju neće jesti, ona to ne voli, ona je samo gledala je li to kuhano».


Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
500 g krumpira
oko 150 g brašna
30 g margarina
1 jaje
prstohvat soli
+
15ak svježih šljiva ili marelica (ili suhe šljive ili marelice)


Obično se u receptima za knedle navodu da se krumpir skuha u kori pa se onda oguli i zdrobi. I onda se dodaju gore navedeni sastojci i zamijesi se tijesto.

U mojoj obitelji se to tako ne radi, pa ni ja tako ne radim.
Krumpir ogulite i skuhajte u malo posoljenoj vodi. Vrući krumpir zdrobite u pire i dodajte mu margarin, sol i jaje. Dobro promiješajte.

Ostavite smjesu da se malo ohladi i onda dodajte brašno. Ovisno o vrsti krumpira vjerojatno će trebati staviti više brašna (oko 250 g).
Od smjese treba napraviti tijesto koje se može razvaljati.
Tijesto ostavite da se ohladi.

Hladno tijesto razvaljajte (0,5 cm debelo) i narežite na pravokutnike, ovisno o tome koliko su šljive krupne.

Ako koristite svježe šljive, možete izvaditi košticu, ali ne morate. Neki vade košticu i onda na njeno mjesto stave kocku šećera. U mojoj obitelji se koštica ne vadi i ne dodaje se šećer.

Ako koristite šljive koje se bile smrznute (prije upotrebe treba ih odmrznuti), nema smisla da im vadite košticu, jer su, kao i svako drugo odmrznuto voće, «gnjecave». Da im vadite košticu «iscurio» bi ima sav «sadržaj» iz sredine (ili kako moja baka kaže «popišale bi se» - ispričavam se onima koje vrijeđa korištenje ovakvih pojmova u gastronomiji, ali u mojoj obitelji se tako kaže) i u knedlu bi mogli staviti jedino «kožu» šljive.

Možete koristiti i suhe šljive.

Za knedle s marelicama u mojoj obitelji upotrebljava se ovo isto tijesto. Naravno, u svaku knedlu treba staviti marelicu. Iz marelica treba izvaditi košticu (barem se tako radi u mojoj obitelji). Marelice bi trebale biti sitne, ako koristite krupne, možete u svaku knedlu staviti samo polovicu marelice.

Naravno, možete koristiti i suhe marelice.



Na sredinu svakog kvadrata stavite šljivu (marelicu) i preklopite sva četiri kraja preko nje i prstima slijepite krajeve i među dlanovima oblikujte kuglu.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


U loncu zakuhajte posoljenu vodu i dodajte okruglice.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon otprilike 30-60 sekundi kuhačom lagano prođite ispod okruglica da se ne zalijepe za dno.

Kuhajte ih oko 15 min.

U mojoj obitelji knedle se uvijek prelijevaju rastopljenim, vrućim družđicama.

Image and video hosting by TinyPic


Ali možete ih preliti npr. krušnim mrvicama poprženim na masnoći. Ili ih možete dok su vruće npr. uvaljati u mljevene orahe.


Od ove količine tijesta dobije se 15ak knedli, u mojoj obitelji se obavezno uvijek radi dupla količina.




Post je objavljen 23.01.2009. u 12:34 sati.