Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Janša sumnjičav prema Rehnovoj inicijativi

Kad je riječ o mogućem posredovanju Europske komisije zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora, Sloveniji je vrlo bitna "vremenska dimenzija", odnosno da se prijepor riješi prije nego se Hrvatska uključi u EU, rekao je u četvrtak bivši slovenski premijer Janez Janša (slika).

"Inicijativu treba dobro odvagnuti jer je Hrvatskoj i prije bilo prihvatljivo posredovanje u sporu, kako bi se omogućio nastavak njezinih pristupnih pregovora. No za Sloveniju je vrlo bitna vremenska dimenzija, odnosno da se granično pitanje riješi prije nego se Hrvatska uključi u Europsku uniju", rekao je Janša za Slovenski radio pošto je premijer Borut Pahor zastupnicima parlamenta o Rehnovoj inicijativi govorio na zatvorenu sastanku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

Po riječima Janeza Janše, koji nakon odlaska s dužnosti premijera u parlamentu vodi Slovensku demokratsku stranku (SDS) koja u parlamentu ima samo jednog zastupnika manje od Pahorovih Socijalnih demokrata (SD), Rehn bi kao povjerenik za širenje po naravi svoje dužnosti mogao biti naklonjeniji Hrvatskoj kao državi kandidatkinji koja se uključuje u EU, pa o svemu treba dobro promisliti.

Slovenski mediji u četvrtak nisu objavili nove pojedinosti o rezultatima Rehnove misije, osim pretpostavki da Europska komisija dvjema državama nudi posredništvo koje bi omogućilo da se granični prijepor riješi, a hrvatski pristupni pregovori nastave.

Prenosi se i izjava Rehnove glasnogovornice Krisztine Nagy da je Rehnov posjet Ljubljani i Zagrebu najavljen tako kasno jer u osjetljivim političkim pitanjima postoji i faza "tihe diplomacije" koja je došla do izražaja u tom slučaju.

Inače, parlamentarni odbor za vanjsku politiku odgodio je za ponedjeljak i raspravu o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog protokola za NATO. Tako je odlučeno zato što zbog rasprave o Rehnovoj inicijativi nije bilo vremena za "živu raspravu" koju su u vezi s ratifikacijom najavili u Ministarstvu vanjskih poslova, ali i zato da se nekim zastupnicima ostavi vremena da se iz uvida u službene dokumente uvjere da Hrvatska tijekom pregovora s NATO-om nije "prejudicirala granicu", kako su sumnjali neki zastupnici manjih stranaka. Premijer Pahor izjavio je da podupire ratifikaciju te da je za nju pravo vrijeme, kako bi Slovenija ratifikacijom pristupnog protokola pokazala da poštuje obveze, s obzirom na to da je na uključivanje Hrvatske u NATO pristala i bivša Janšina Vlada na summitu u Bukureštu prošle godine.

Tako će se rasprava o ratifikaciji protokola održati u ponedjeljak prije početka parlamentarne sjednice na kojoj bi protokol trebao biti ratificiran dvotrećinskom većinom.

Post je objavljen 23.01.2009. u 11:23 sati.