Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Nesuglasice unutar finske vlade o pitanju neutralnosti

Stare nesuglasice zbog međunarodnog pozicioniranja Finske ponovno su izbile na vidjelo sredinom tjedna pošto su ministri u medijima ponudili različita tumačenja finskih strategijskih ciljeva.

Ministar vanjske trgovine Paavo Vaeyrynen izazvao je pozornost u utorak kada je u dnevniku Helsingin Sanomat objavljen njegov komentar u kojemu se zauzima za ponovno pozicioniranje Finske kao "neutralne sjevernoeuropske zemlje".

Ta bi pozicija Finskoj mogla koristiti pri kandidaturi za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u razdoblju 2013.-2014., smatra Vaeyrynen, navodeći primjer Austrije koja se, tvrdi on, predstavljajući se neutralnom državom uspjela izboriti za sadašnje članstvo u Vijeću sigurnosti.

Vaeyrynen je u članku neizravno kritizirao i politički smjer svoga kolege u vladi, ministra vanjskih poslova Alexandera Stubba, koja se oslanja na Ameriku i zagovara približavanje NATO-u.

Stubbova konzervativna Stranka okupljanja, zajedno s Vaeyrynenovom Strankom središta čini glavnu osovinu sadašnje vladajuće koalicije u Finskoj.

Švedski dnevnik Dagens Nyheter u četvrtak je objavio intervju sa Stubbom, u kojemu šef finske diplomacije komentira novu "Bijelu knjigu" o obrambenoj strategiji Finske i tvrdi da njegova zemlja neće predati zahtjev za članstvo u NATO-u prije 2011.

Finska će vlada "bijelu knjigu" u petak predstaviti u parlamentu. Finski mediji tvrde da Finska u "bijeloj knjizi" ponovno spominje pristup NATO-u kao moguću opciju.

Tvrdnjom da je Finska u opasnosti da bude prepoznata kao "najsjevernija baltička država" i kao zastupnica "novovrsne politike rubnih država koju iz nekog razloga propagiraju baltičke zemlje i Poljska s potporom Švedske", Vaeyrynen je naljutio susjednu Estoniju.

Estonski mediji tu su izjavu protumačili kao tvrdnju da su baltičke zemlje za Vaeyrynena manje vrijedne.

Finska je vlada prošle jeseni osnovala skupinu od 22 člana koja bi do kraja iduće godine trebala izraditi "novi identitet" Finske.

Skupinom, koja se dosad sastala samo jednom, predsjeda šef tvrtke Nokia Jorma Ollila.

Radna je skupina nastala kao rezultat dogovora Stranke središta, Konzervativaca, Zelenih i liberalne Švedske pučke stranke.

Post je objavljen 23.01.2009. u 11:20 sati.